hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Priča o uspjehu Preloga - prvog hrvatskog 'zero waste' grada

Grad prelog

Priča o uspjehu Preloga i okolnih 11 općina priča je o jedinicama lokalne samouprave koje su dokazale da su promjene moguće, ako ima volje. Nakon usvajanja i provedbe preporuka Zelene akcije, komunalno poduzeće PRE-KOM postalo je primjer odlične prakse u Hrvatskoj i čitavoj EU.

U pet je godina grad Prelog na sjeveru Hrvatske trostruko povećao postotak odvojeno prikupljenog otpada i danas postiže skoro 70% odvojenog prikupljanja (čemu nijedan drugi grad u RH nije ni blizu). Nadalje, smanjena je količina proizvedenog miješanog otpada ispod 100 kg po stanovniku te je Prelog postao uvjerljivi lider održivog gospodarenja otpadom u RH i šire.

Kako je došlo do toga usprkos brojnim kritičarima koji su govorili da su postavljeni ciljevi nedostižni i utopistički u Hrvatskoj? Kako je javnost zadovoljna kvalitetnim sustavom u kojem nije bilo drastičnog povećanja računa kao u ostatku RH?

Odgovor leži u kvalitetnoj suradnji nevladine organizacije Zelena akcija s Gradom Prelogom i još 11 susjednih općina (različitih političkih pripadnosti) u sastavu komunalnog poduzeća PRE-KOM iz Preloga.

Detaljnije pročitajte u publikaciji koja donosi priču o uspjehu PRE-KOM-a.

Dokumenti

Priča o uspjehu Preloga _ zero waste

PDF 2.67 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.