hr en
  • change the contrast
  • change the font

Ne podvaljujte nam GUPosti!

Aktivisti_kinje Zelene akcije su danas, 22. rujna 2017. godine, ispred zgrade Gradske uprave organizirali_e prosvjednu akciju „Ne podvaljujte nam GUPosti!“ zbog namjere Grada Zagreba da dozvoli gradnju velikih garaža u gradskom središtu.

Pojasnili_e su da se trenutno odvija javna rasprava o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) koji sadrži spornu odredbu. Na akciju su donijeli_e veliku kartu gradskog središta s označenim lokacijama već postojećih 11 javnih garaža. Zatim su označili_e još 30-ak lokacija na kojima se aktualnim izmjenama GUP-a želi omogućiti izgradnja novih garaža, uz ograničenje od dvije etaže. Akciju su organizirali_e povodom današnjeg međunarodnog Dana bez automobila koji se obilježava u stotinama gradova širom svijeta.

„U sklopu javne rasprave o izmjenama GUP-a, gradske institucije nam podvaljuju plan za gradnju velikih garaža po cijelom središtu Zagreba“, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Ustvrdio je kako gradnja malih garaža za potrebe stanovnika_ca gradskog središta nije sporna i već je godinama predviđena GUP-om jer takve garaže ne generiraju veliko prometno opterećenje u okolnim ulicama. Međutim, Grad ovim izmjenama GUP-a želi omogućiti garaže i za potrebe korisnika i korisnica bloka, što znači i za korisnike_ce brojnih kafića, restorana i trgovina. U GUP-u su propisani i normativi o broju parkirnih mjesta u garažama, ovisno o površini navedenih objekata.

„Jednostavnim zbrajanjem normativa jasno je da će se u većini blokova dozvoliti gradnja velikih garaža, često do 200 ili 300 parkirnih mjesta, a u pojedinim blokovima i više. Takva hiperizgradnja garaža rezultirat će privlačenjem dodatnih automobila u već ionako zakrčene ulice gradskog središta. To je potpuno kriva prometna politika! Rješenje prometnih problema je unaprjeđenje kvalitete javnog prijevoza i bolja biciklistička infrastruktura, a ne izgradnja velikih garaža i dovlačenje još većeg broja automobila.“, zaključio je Ivčić.

Javna rasprava o izmjenama GUP-a traje do utorka 26. rujna, a svi zainteresirani_e mogu se uključiti u raspravu slanjem pisanih komentara Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.