hr en
  • change the contrast
  • change the font

Najava diskusijskog i radioničkog programa trećeg E?! - Okolišnog film festivala: prema aktivnoj zajednici

Profilna efest2016 01

Nakon najave filmskog programa danas najavljujemo i ostatak programa festivala - praktične radionice i diskusijske tribine. Treći E?! – Okolišni film festival održava se od 6. do 8. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru, a ulaz na sve filmove, radionice i rasprave je besplatan.

E?! - Okolišni film festival započeo je kao jednostavan projekt približavanja svijeta okolišnih dokumentarnih filmova publici u Hrvatskoj, no smatramo da uz samo prikazivanje filmova treba pričati s publikom o njihovom sadržaju i zainteresiranoj publici ponuditi neke praktične vještine koje vode, kako i slogan festivala kaže, prema aktivnoj zajednici.

Festival ove godine poseban naglasak stavlja na priče o mjestima koja mogu djelovati kao poligon za stvaranje aktivnijih i odgovornijih  lokalnih zajednica, bile to male domorodačke zajednice ili pak urbani centri. Tako smo sadržaj diskusija i radionica prilagodili promišljanju uloge zajednice u aktiviranju društva, a radionice se trude dati alate za aktiviranje same zajednice.

Petak 6.5.

21:20 - Tribina “Sjever i Jug: (pre)živjeti aktivizam” približit će nam kontekst aktivizma u drugim dijelovima svijeta i naglasiti važnost organiziranih lokalnih zajednica te njihovog uspješnog otpora i borbe za svoja prava. Isto tako, pokušat ćemo odgovoriti na pitanje što znači biti aktivist/kinja u Hrvatskoj i u Zapadnoj Europi, a što u Južnoj Americi ili Africi, gdje aktivistički angažman nije izbor, nego nužnost koja podrazumijeva visoke rizike. Osvrnut ćemo se na iznimno visoku stopu ubojstava aktivista/kinja diljem svijeta, problematizirajući pritom trenutne mehanizme zaštite ljudskih prava.
Na tribini će sudjelovati Jagoda Munić iz Zelene akcije, predsjednica najveće mreže okolišnih organizacija Friends of the Earth International, a razgovor će moderirati Dora Sivka.

Subota 7.5.

12:00 - Radionica snimanja amaterskih aktivističkih filmova - Radionicom ćemo osposobiti zainteresirane entuzijaste za snimanje kratkih amaterskih aktivističkih filmova, za što će vam biti potreban samo interes, malo mašte i vaš fotić ili smartphone (i pripadajući kabel).
Lorna Kunčić provest će vas kroz cijeli proces kreiranja filma, od osmišljavanja koncepta i intervjua, do snimanja, pregledavanja materijala i montiranja, kako biste bili/e u mogućnosti sami formatom kratkog filma govoriti o temama koje smatrate važnima. Radionica bi se održala na terenu te će se kao objekt snimanja u subotu na Savskom nasipu ispred kluba Močvara snimati događaj Trnjanski kresovi. U nedjelju će vam Lorna u Zelenoj akciji pokazati kako monirati snimljeni materijal u kratki film, koji će tog dana biti prikazan na festivalu u sklopu bloka filmova o aktivnim prostorima.Osigurajte si mjesto jer je radi kvalitetnijeg rada broj sudionika/ica ograničen na 10.
Prijave: http://goo.gl/forms/wnbKx3hNLv

17:00 - 20:00 - Buvljak razmjene Zagreb i Plant exchange - Imate višak stvari koje želite nekome dati? Treba vam nešto što nemate? Imate biljke i želite se s nekim mijenjati? Dođite na buvljak i razmjenu biljaka u sklopu festivala. Događaj se dešava paralelno s programom u subotu u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra. Više informacije na Facebook događaju: https://www.facebook.com/events/574888689352378/

19:15 - Tribinom “Migracije i integracijske politike” želimo zaokružiti priču u koju nas je uveo blok filmova o klimatskim promjenama i prisilnim migracijama, produbiti samo razumijevanje migracija te pokušati objasniti zašto možemo očekivati da će trenutna "izbjeglička kriza", iz mnoštva razloga, vjerojatno postati svakodnevna pojava. Razgovarat će se i o trenutnoj, ali i idealnoj integracijskoj politici Republike Hrvatske, kao i onoj Europske unije te završiti osobnim iskustvima pripadnika/ica kolektiva Okus doma.
Na tribini će sudjelovati Drago Župarić Iljić sa Instituta za migracije i narodnosti, Petra Šarin iz Kluba volontera Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli te članovi/ce kolektiva Okus doma. Raspravu će moderirati Maruška Mileta.

Nedjelja 8.5.

11:00 - Radionica uradi-sam/a aktivističkih plakata - praktična radionica kako kod kuće možete napraviti minimalističke, ali upečatljive plakate uz relativno jednostavne metode. Plakati su odavno postali jedno od najboljih sredstava prenošenja poruka na ulice, izravno ljudima. Radionicu održava grupa This Town Needs Posters koja jednostavnim, ali upečatljivim, rukom izrađenim plakatima prenosi jake poruke. Ukoliko ste nešto htjeli/e poručiti ljudima na ulici, prenijeti neku misao ili samo želite napraviti super reklamu za vaš novi bend, na ovoj radionici možete naučiti kako to napraviti od doma. Na samoj radionici radit će se plakati s porukama o temi festivala - organiziranju lokalne zajednice i aktivizmu.
Ova radionica je također ograničena na 10 sudionika/ica pa se što prije prijavite: http://goo.gl/forms/i2cyZ2CbK5

18:25 - Tribina “Aktivni prostori za aktivne zajednice” - Nedjeljni blok filmova će nas kroz uspješne primjere iz Engleske, Nizozemske i Španjolske uvesti u raspravu o hrvatskom kontekstu i inicijativama koje promišljaju i rade na modelima u kojima bi se zajedničkim djelovanjem društvenog organiziranja, lokalnih inicijativa, održivog razvoja te kulture i umjetnosti mogla kreirati dinamična mjesta dijaloga i tolerancije, solidarnosti, kreativnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osnaživanja građana/ki za aktivno sudjelovanje i kreativni doprinos društvu.
Na tribini sudjeluju Janja Sesar iz Saveza udruga Operacija grad te Damir Batarelo (Savez udruga Molekul-Rijeka,AKC Attack). Tribinu će moderirati Sven Janovski.

21:30 - Festival će ove godine popratiti i završno druženje uz zabavni eko-kviz u prostorijama kluba Funk (Tkalčićeva 52). Prijave za kviz: http://goo.gl/forms/XuzjvUUWms

Poveznice:
Okolišni film festival: https://www.facebook.com/efest
Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/1604622076528475/
Najava filmskog programa: http://bit.ly/1X6dNmG

Kontakt za medije:
Sven Janovski, sven@zelena-akcija.hr, 099/8376-805

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.