hr en
  • change the contrast
  • change the font

Ministar za štetu okolišu i prirodi! Zmajloviću, ostavka!

„Tražimo od ministra Zmajlovića da podnese ostavku! G. Zmajlović je postao ministar prije točno 3 godine, a u tom periodu ne samo da nije unaprijeđen sustav zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, nego je postao još gori i neučinkovitiji. Kap koja je prelila čašu je sramotno ignoriranje ilegalnog odlagališta građevinskog i opasnog otpada u Ježdovečkoj šumi.“ izjavio je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić na prosvjednom performansu kojeg je Zelena akcija danas organizirala ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP-a).

Da nema namjeru kvalitetno obavljati funkciju ministra i štititi okoliš i prirodu, g. Zmajlović pokazao je ubrzo nakon preuzimanja ove dužnosti kada je izdao okolišnu dozvolu za štetnu termoelektranu na uvozni ugljen Plomin C. Zatim je pri donošenju Zakona o zaštiti prirode zanemario osnovnu svrhu ovog zakona te rekao da je cilj olakšavanje investicija. Također, poslušno je stajao po strani tijekom pripreme i istraživanja nafte i plina u Jadranu, kao i tijekom izrade Strateške studije o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu. Ali najviše grešaka i propusta napravio je upravo u sustavu gospodarenja otpadom.

U Ježdovcu na zapadu Zagreba se uz znanje inspekcije zaštite okoliša na preko 100.000 m2 već više od desetljeća ilegalno zakopava građevinski i opasan otpad nakon nezakonitog krčenja šume i eksploatacije šljunka i pijeska, što smo više puta prijavljivali inspekciji zaštite okoliša. Ministar Zmajlović svojim nedjelovanjem dopušta ovakvo kriminalno gospodarenje otpadom u kojem mafija zarađuje, a građani snose štetu. U nagomilanom otpadu nalaze se i opasni materijali poput azbesta, infektivnog otpada te ambalaže raznih kemikalija i ulja. Opasan sadržaj iz otpada oborinske vode odnose u dublje slojeve zemlje, a velik dio naselja još uvijek nema vodovod, nego se služi bunarima koji se na ovaj način mogu kontaminirati. Valja napomenuti i da je Ježdovec rezervno zagrebačko vodocrpilište koje se nalazi uzvodno od najvećeg zagrebačkog vodocrpilišta Mala Mlaka. Prije 8 dana ponovno smo od MZOIP-a zatražili hitno rješavanje problema i pokretanje kaznenih mjera protiv onečišćivača, ali su se inspekcija i ministar opet oglušili čime jasno poručuju da nemaju namjeru štititi okoliš i prirodu.

Zbog toga je Zelena akcija na današnjem performansu ispred MZOIP-a postavila nekoliko bačava s oznakama infektivnog otpada te fotografije divljeg odlagališta u Ježdovcu. „S obzirom da nam je inspekcija zaštite okoliša na jednu od prijava prije nekoliko godina dala sramotan odgovor kako inspekcijskim pregledom „nije nađen odbačen otpad“, donijeli smo i nekoliko velikih fotografija ovog ilegalnog odlagališta, s istaknutim zahtjevom za ostavkom ministra Zmajlovića, što ćemo urudžbirati Ministarstvu.“ izjavila je Gordana Klarić, voditeljica Zelenog telefona Zelene akcije. Aktivisti su istaknuli i dvije jasne poruke na transparentima – „Ministar za štetu okolišu i prirodi!“ te „Zmajloviću, ostavka!“

Osim ignoriranjem problema divljih odlagališta, kojih u RH ima preko 2.000, ministar Zmajlović održava stanje kaosa u sustavu gospodarenja otpadom i u brojnim drugim slučajevima. „Zbog ležernog i neodgovornog rada ministra Zmajlovića, šanse da u idućih 18 mjeseci zadovoljimo zakonom utvrđeni cilj o smanjenju biorazgradivog otpada za 50% u odnosu na 1997. postale su minimalne. A ako ovaj cilj ne zadovoljimo, prijete nam milijunski penali.“, istaknuo je Marko Košak, voditelj Programa gospodarenja otpadom Zelene akcije. Osim toga, upornim poticanjem projekata izgradnje prekapacitiranih, skupih i okolišno štetnih regionalnih centara za gospodarenje otpadom te poticanjem spaljivanja otpada u spalionici i cementarama širom Hrvatske, ministar čini štetu okolišu i hrvatskom gospodarstvu. Uz to, ministar donosi i cijeli niz pravilnika koji će u praksi još više unazaditi sustav gospodarenja otpadom. Primjerice, Uredba o komunalnom otpadu predviđa nedostupno i neisplativo odvajanje otpada, a Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu ukida povratnu naknadu za dio PET ambalaže iako se ona pokazala kao ekološki i socijalno izuzetno efikasna mjera. Navedenim postupcima ministar godinama koči razvoj sustava u RH i pogoduje određenim interesima, a ako se nešto ubrzo ne promijeni, posljedice toga morat će platiti građani.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.