hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ministar za štetu okolišu i prirodi! Zmajloviću, ostavka!

„Tražimo od ministra Zmajlovića da podnese ostavku! G. Zmajlović je postao ministar prije točno 3 godine, a u tom periodu ne samo da nije unaprijeđen sustav zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, nego je postao još gori i neučinkovitiji. Kap koja je prelila čašu je sramotno ignoriranje ilegalnog odlagališta građevinskog i opasnog otpada u Ježdovečkoj šumi.“ izjavio je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić na prosvjednom performansu kojeg je Zelena akcija danas organizirala ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP-a).

Da nema namjeru kvalitetno obavljati funkciju ministra i štititi okoliš i prirodu, g. Zmajlović pokazao je ubrzo nakon preuzimanja ove dužnosti kada je izdao okolišnu dozvolu za štetnu termoelektranu na uvozni ugljen Plomin C. Zatim je pri donošenju Zakona o zaštiti prirode zanemario osnovnu svrhu ovog zakona te rekao da je cilj olakšavanje investicija. Također, poslušno je stajao po strani tijekom pripreme i istraživanja nafte i plina u Jadranu, kao i tijekom izrade Strateške studije o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu. Ali najviše grešaka i propusta napravio je upravo u sustavu gospodarenja otpadom.

U Ježdovcu na zapadu Zagreba se uz znanje inspekcije zaštite okoliša na preko 100.000 m2 već više od desetljeća ilegalno zakopava građevinski i opasan otpad nakon nezakonitog krčenja šume i eksploatacije šljunka i pijeska, što smo više puta prijavljivali inspekciji zaštite okoliša. Ministar Zmajlović svojim nedjelovanjem dopušta ovakvo kriminalno gospodarenje otpadom u kojem mafija zarađuje, a građani snose štetu. U nagomilanom otpadu nalaze se i opasni materijali poput azbesta, infektivnog otpada te ambalaže raznih kemikalija i ulja. Opasan sadržaj iz otpada oborinske vode odnose u dublje slojeve zemlje, a velik dio naselja još uvijek nema vodovod, nego se služi bunarima koji se na ovaj način mogu kontaminirati. Valja napomenuti i da je Ježdovec rezervno zagrebačko vodocrpilište koje se nalazi uzvodno od najvećeg zagrebačkog vodocrpilišta Mala Mlaka. Prije 8 dana ponovno smo od MZOIP-a zatražili hitno rješavanje problema i pokretanje kaznenih mjera protiv onečišćivača, ali su se inspekcija i ministar opet oglušili čime jasno poručuju da nemaju namjeru štititi okoliš i prirodu.

Zbog toga je Zelena akcija na današnjem performansu ispred MZOIP-a postavila nekoliko bačava s oznakama infektivnog otpada te fotografije divljeg odlagališta u Ježdovcu. „S obzirom da nam je inspekcija zaštite okoliša na jednu od prijava prije nekoliko godina dala sramotan odgovor kako inspekcijskim pregledom „nije nađen odbačen otpad“, donijeli smo i nekoliko velikih fotografija ovog ilegalnog odlagališta, s istaknutim zahtjevom za ostavkom ministra Zmajlovića, što ćemo urudžbirati Ministarstvu.“ izjavila je Gordana Klarić, voditeljica Zelenog telefona Zelene akcije. Aktivisti su istaknuli i dvije jasne poruke na transparentima – „Ministar za štetu okolišu i prirodi!“ te „Zmajloviću, ostavka!“

Osim ignoriranjem problema divljih odlagališta, kojih u RH ima preko 2.000, ministar Zmajlović održava stanje kaosa u sustavu gospodarenja otpadom i u brojnim drugim slučajevima. „Zbog ležernog i neodgovornog rada ministra Zmajlovića, šanse da u idućih 18 mjeseci zadovoljimo zakonom utvrđeni cilj o smanjenju biorazgradivog otpada za 50% u odnosu na 1997. postale su minimalne. A ako ovaj cilj ne zadovoljimo, prijete nam milijunski penali.“, istaknuo je Marko Košak, voditelj Programa gospodarenja otpadom Zelene akcije. Osim toga, upornim poticanjem projekata izgradnje prekapacitiranih, skupih i okolišno štetnih regionalnih centara za gospodarenje otpadom te poticanjem spaljivanja otpada u spalionici i cementarama širom Hrvatske, ministar čini štetu okolišu i hrvatskom gospodarstvu. Uz to, ministar donosi i cijeli niz pravilnika koji će u praksi još više unazaditi sustav gospodarenja otpadom. Primjerice, Uredba o komunalnom otpadu predviđa nedostupno i neisplativo odvajanje otpada, a Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu ukida povratnu naknadu za dio PET ambalaže iako se ona pokazala kao ekološki i socijalno izuzetno efikasna mjera. Navedenim postupcima ministar godinama koči razvoj sustava u RH i pogoduje određenim interesima, a ako se nešto ubrzo ne promijeni, posljedice toga morat će platiti građani.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.