hr en
  • change the contrast
  • change the font

Međunarodnom akcijom aktivisti pozvali Vladu da odustane od uvoza ugljena i izgradnje Plomina C

Danas, 17. veljače, su aktivistkinje i aktivisti ispred termoelektrane u Plominu formirali ljudski lanac te izvjesili natpis: "Cijena ugljena? Naši životi". Na taj su način prikazali da je ugljen nevidljivi ubojica koji donosi patnju, bolest i smrt ljudima s obje strane "lanca ugljena" – kako u udaljenoj Kolumbiji, gdje eksploatacija ugljena izravno prijeti opstanku lokalnih indijanskih i afro-kolumbijskih zajednica, tako i u zemljama poput Hrvatske i Italije gdje se kolumbijski ugljen koristi kao gorivo za termoelektrane.

Formiranjem međunarodnog ljudskog lanca aktivisti su naznačili i snagu koja proizlazi iz zajedničke borbe protiv ugljena, osobito talijanskog iskustva koje pokazuje da građani i okolišne organizacije termoelektrane mogu dovesti i do suda.

Ljudski lanac u Plominu formirali su aktivisti i aktivistkinje Zelene Istre, Zelene akcije, Greenpeacea, CEE Bankwatch Networka, organizacija FoE Colombia i Re:Common te Mladen Bastijanić, uz podršku Labin Art Expressa. U lanac su bile uključene i siluete ljudi, kao simbol onih koji su izgubili život zbog ugljena.

Danilo Urrea iz kolumbijske udruge CENSAT-Agua Viva/Friends of the Earth Colombia govorio je o stravičnim posljedicama eksploatacije ugljena u rudniku ugljena El Cerrejon smještenom u kolumbijskoj regiji La Guajira. Upravo iz El Cerrejona su tijekom posljednjih 15-ak godina stigle tisuće tona ugljena za termoelektrane u Plominu.

"Tvrtke koje se bave eksploatacijom ugljena lažu kada govore o razvoju regija u neposrednoj blizini ugljenokopa El Cerrejon. Istina je da na teritoriju kolumbijske La Guajire u ovom trenutku djeca umiru zbog žeđi i gladi", rekao je Urrea.

U manje od 30 godina tvrtke koje se bave eksploatacijom ugljena, veliki farmeri i poljoprivredna industrija zagadili su, prisvojili, uspostavili kontrolu i ogolili glavne vodne resurse La Guajire. Samo El Cerrejon troši 17 milijuna litara vode dnevno za polijevanje cesta zbog prašine koja se diže od prolaska kamiona s ugljenom. U isto vrijeme prosječni stanovnik La Guajire pije manje od jedne litre vode dnevno. U uvjetima oskudice vodom lokalne zajednice nisu u mogućnosti proizvesti si potrebnu hranu i živjeti na samoodrživ način kao ranije.

Budući da se kultura lokalnih zajednica zasniva upravo na bogatstvu vodnim resursima, odnosno tradicionalnom bavljenju poljoprivredom, uzgojem stoke i ribarstvom, Urrea smatra da je Cerrejon uvelike zaslužan za vodnu krizu i uništenje kulture lokalnih zajednica.

"Oskudica vodom jedan je od najvažnijih uzroka okolišnih sukoba između lokalnih zajednica La Guajire i korporacija koje eksploatiraju ugljen iz El Cerrejona. Za ovaj sukob odgovorne su i zemlje koje uvoze ugljen", poručio je Urrea.

Antonio Tricarico, predstavnik udruge Re:Common osvrnuo se na uspješnu borbu građana i okolišnih organizacija protiv termoelektrane u talijanskom gradu Vado Ligureu.

"Liječnici su konačno počeli progovarati o uzrocima kroničnih bolesti i smrti do kojih je došlo zbog prisutnosti termoelektrane na ugljen, a građani su se organizirali i prijavili situaciju nadležnim tijelima. Tako je započela istraga Tužiteljstva protiv 86 osoba, direktora termoelektrane, kao i javnih službenika. Istraga koja je nedavno završila pokazala je njihovu odgovornost za ekološku katastrofu sa smrtnim posljedicama", objasnio je Tricarico.

U Italiji očekuju i skori početak suđenja jer su nalaze istrage podržali i talijanski parlamentarci, uz zaključak da su u slučaju Vado Ligurea veliki korporativni interesi uspješno vršili pritisak na javne vlasti, a na štetu građana Vado Ligurea.

Podršku akciji okolišnih organizacija dao je i Mladen Bastijanić, poznati labinski borac protiv Plomina C i protivnik proizvodnje energije iz uvoznog ugljena.

"Izvor vode gotovo najbolje kvalitete na Labinštini je Bubić jama. No, ovaj izvor opskrbljuje TE Plomin, a ne građane Labinštine. S druge strane, Labinština se opskrbljuje iz izvora u dolini Raše koji su koji su daleko lošije kvalitete i pod mnogo većim pritiskom zagađenja. Davati bolju vodu termoelektrani, a lošiju ljudima je čisti kriminal i onaj tko voli svoj kraj, nikad takvo što ne bi dopustio", kazao je Mladen Bastijanić koji smatra da bi energiju u Hrvatskoj trebali proizvoditi oslanjajući na vlastite resurse, odnosno obnovljive izvore energije koji neće biti štetni za ljude i okoliš.

"Nedavno je Vlada najavila privremeni moratorij na izgradnju nove termoelektrane na ugljen Plomin C. Ovom prilikom Vladu još jednom pozivamo da definitivno i trajno odustane od ovog štetnog projekta jer bi Plomin C stvorio potrebu za još većim količinama uvoznog ugljena. Razvoj koji se temelji na ugljenu nije ni moralan ni pravedan", poručila je Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.