hr en
  • change the contrast
  • change the font

Inicijativa 'Vratite magnoliju': Ne odustajemo od svog grada!

D%c5%beamija 5

Jučer (3.10.2018.) je inicijativa "Vratite magnoliju" izvela akciju na Trgu Žrtava fašizma i postavljanjem transparenata “Totalna prevara” iznova upozorila na neprihvatljivu devastaciju trga i nepoštivanja zakona i procedure pri uređivanju zaštićenih kulturnih dobara u gradu.

„Uređenje“, odnosno devastacija Trga žrtava fašizma je završila i sada je potpuno jasno da će, poput Kvatrića, to biti još jedan mrtav trg kojeg građani izbjegavaju. Ogoljen, sterilan i bez duše – tako danas izgleda ovaj trg, nekad jedan od najljepših u Zagrebu. Ravne staze koje nikuda ne vode, trg bez ijedne klupe i šarena svjetla uvreda su i Meštroviću i svim građanima Zagreba. Nažalost, gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima. Sve više građana ne pristaje na takvo upravljanje našim gradom i ne želi da se ovakve devastacije nastave na Krešimircu i u ulici Franje Račkog.

Inicijativa Vratite magnoliju zahtijeva od odgovornih, te poziva struku:

  • Ostavke i odgovornost

U svakom uređenom europskom gradu nakon ovakve devastacije i tolikih nepravilnosti, gradonačelnik i odgovorne osobe podnijeli bi ostavku, a pravosudne institucije pokrenule bi hitnu i temeljitu istragu i sankcionirale sve odgovorne. Zahtijevamo stoga ostavke gradonačelnika i Pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Kako je protiv njih u okviru ove kampanje podnesena i kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i oštećenja zaštićenog kulturnog dobra, od odgovornih institucija zahtijevamo brzu i temeljitu istragu.

  • Poštivanje zakona i sudjelovanja javnosti i struke u budućim zahvatima u gradu, posebno u najavljenom uređenju tzv. Pješačkog centra izvrsnosti

Iako sumnjamo da je ova gradska uprava sposobna za takvu promjenu ponašanja, za sve zahvate u gradu koji se tiču javnog prostora zahtijevamo poštivanje svih važećih zakona i propisa, kao i sudjelovanje struke i javnosti kroz ispravnu proceduru koja uključuje javnu i stručnu raspravu temeljem koje će se izraditi natječajni program, te raspisati javni arhitektonski natječaj. Također želimo upozoriti da je Grad, usprkos obećanju da će se za ostale faze tzv. Pješačkog centra izvrsnosti raspisati arhitektonski natječaji, za preuređenje Branimirove tržnice već ugovorio izradu projektne dokumentacije prema naručenom idejnom rješenju iste arhitektice koja je devastirala Trg žrtava fašizma.

  • Pokretanje programa sanacije ove i drugih devastiranih lokacija u gradu Zagrebu

Od sljedeće gradske uprave očekujemo pokretanje programa sanacije devastiranih trgova i zelenih površina u gradu kako bi ih se vratilo njegovim građanima na korištenje. Posebno zahtijevamo vraćanje magnolija i primjerenih stablašica i grmova na Trgu žrtava fašizma.

  • Pozivamo struku i stručne udruge da jasno i što glasnije ocijene ovu devastaciju

Nakon što su jasno iznijeli kritiku javno dostupnih prijedloga projekta, pozivamo struku da se očituje o izvedenom „uređenju“ i potrebi sanacije.

Inicijativa Vratite magnoliju, koja okuplja brojne građanke i građane, inicijative i udruge, već više od pola godine organizira protestna druženja srijedom u 18h na Trgu žrtava fašizma. Naša druženja započela su kao reakcija na čupanje magnolija, ali su od tada problematizirala brojne druge elemente ove devastacije. Osim protestnih druženja svake srijede i pratećih akcija, poslali smo brojne prijave svim nadležnim inspekcijama, zahtjeve za hitnom obustavom radova svim institucijama i organizirali izlaganja i tribine od kojih izdvajamo tribinu "Što je to Pješački centar izvrsnosti i kako se realizira njegova prva faza na Trgu žrtava fašizma?".

Osim toga, na naš prijedlog organiziran je Zbor građana Gradske četvrti Donji grad na kojem je gotovo jednoglasno izglasan zaključak o hitnoj obustavi radova. Na trgu je, također na naš poticaj, održana i otvorena sjednica Odbora za prostorno uređenje Gradske skupštine s uvidom u projektnu dokumentaciju, kao i okrugli stol za predstavnice i predstavnike klubova Zastupnika Gradske skupštine gdje su građani čuli što se o ovoj devastaciji govorilo u Gradskoj Skupštini i Odborima. Pored aktivnosti srijedom na Trgu žrtava fašizma vodimo i aktivnu stranicu kampanje na Facebooku. Ipak, možda najvažnija akcija kampanje s ciljem sankcioniranja odgovornih je podnošenje kaznene prijave zbog zlouporabe položaja i oštećenja zaštićenog kulturnog dobra protiv g. Milana Bandića i g. Silvija Novaka, pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Završetak radova na Trgu žrtava ne znači gašenje inicijative Vratite magnoliju. Tijekom proteklih pola godine magnolija je postala simbol otpora devastaciji i ovakvom načinu upravljanja gradom i zato ćemo, u nekoj drugoj formi, i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima, u prvom redu vezano uz ostale faze realizacije tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, a onda i za druge javne prostore u Zagrebu.

Inicijativu "Vratite magnoliju" čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani  iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Podupiratelji Inicijative: Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani grada Zagreba

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.