hr en
  • change the contrast
  • change the font

Friends of the Earth International: COP 22 mora završiti konkretnim mjerama

(c) foei (1)

Danas (14.11.), dok počinje drugi tjedan UN-ovih klimatskih pregovora u Marakešu (COP22), Friends of the Earth International (FoEI) donosi svoju analizu i očekivanja.

Mreža FoEI je jučer sudjelovala na međunarodnom maršu za klimatsku pravdu u Marakešu zajedno s ljudima iz Maroka te cijelog svijeta. Svojim sudjelovanjem su izrazili solidarnost sa zajednicama najpogođenijim klimatskihm promjenama – od zajednica u Imideru i Safiju koji trpe zagađenje i državnu represiju u Maroku, do zajednica u Delti Nigera i urođeničkih naroda u rezervatu Standing Rock u SAD-u.

Ovog tjedna će na klimatske pregovore u Marakešu stići svjetski vođe i ministri koji će obilježiti stupanje na snagu pariškog sporazuma te će se održati nekoliko ministarskih sastanaka.

„Tijekom prvog tjedna pregovora svjedočili smo nepoštivanju postignutog dogovora u Parizu prošle godine od strane razvijenih zemalja“, rekla je Meena Raman iz Friends of the Earth Malaysia i Third World Network. „Svjedočili smo tome da razvijene zemlje pokušavaju progurati fokus na smanjenje emisija stakleničkih plinova unutar pariškog sporazuma, ne priznajući uopće adaptacijske mjere ili klimatske financije kao vrlo važne elemente", dodala je Raman. „Također ignoriraju hitnost smanjenja emisija i prikupljanja financija u periodu prije 2020.“

„Postoji kritična potreba za većim mjerama za smanjenje emisija prije 2020. godine posebno od strane razvijenih zemalja čiji će nas ciljevi, na koje su se zemlje obvezale u Parizu, odvesti u +3.5°C topliji svijet što znači katastrofalne posljedice za Afriku i otočne države“, rekao je Asad Rehman iz FoEI. „Također zahtijevamo da ministarski sastanak tematizira ogroman nedostatak klimatskih financija jer financije trebaju biti ključan element za energetsku transformaciju u zemljama u razvoju“, zaključio je Rehman.

„COP u Marakešu je energetski COP i akcijski COP. Nasljedstvo koje će COP u Marakešu ostaviti za Afriku mora potaknuti energetsku transformaciju na ovom kontinentu“, rekao je Kwami Kpondzo iz Friends of the Earth Africa. „Brojke su šokantne. Od 1.2 milijarde ljudi u svijetu koji nemaju pristup struji, polovica odnosno 620 milijuna živi ovdje u Africi“, dodao je. „Inicijative poput Afričke inicijative za obnovljive izvore (AREI) pod vodstvom afričkih zemalja su obećavajuće te društveno kontrolirani obnovljivi izvori energije moraju biti budućnost ovog kontinenta kao i cijelog svijeta, a ne prljava i štetna fosilna energetika“, zaključio je Kpondzo.*
 

Pročitajte više:

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.