hr en
  • change the contrast
  • change the font

Di da parkam bic?

Potaknuti raspravom na prošloj sjednici Skupštine Grada Zagreba o parkirnim mjestima za bicikle, danas u 12 h je 70-ak biciklista i aktivista Zelene akcije organiziralo prosvjednu akciju “Di da parkam bic?” ispred Gradskog odjela za promet sa zahtjevom da se obećana parkirna mjesta što prije realiziraju i to na kvalitetan način.

Naime, na prošloj sjednici Skupštine Grada Zagreba održane 26. listopada raspravljalo se o potrebi za novim biciklističkim parkirnim mjestima u Zagrebu. Zelena akcija se pridružuje zahtjevima zastupnika da se što prije realiziraju nova biciklistička parkirna mjesta jer potražnja za njima u Zagrebu višestruko premašuje ponudu što su aktivisti prikazali i umjetničkom instalacijom “Gužva”. Grad Zagreb ima sramotno malo gradskih biciklističkih parkirnih mjesta u odnosu na druge europske gradove. Tako u Zagrebu trenutno postoji samo 11 gradskih biciklističkih parkirališta s ukupno 70 parkirnih mjesta, a primjerice u Beču postoji čak 233 parkirališta s ukupno 3194 mjesta za bicikle.

Nadalje, na temelju kratkog istraživanja među biciklistima Zelena akcija traži da se za nova parkirna mjesta koristi najprikladniji mehanizam za parkiranje bicikala na javnoj površini - tzv. “klamerice”. Upravo su “klamerice” za korištenje na javnoj površini provjereno praktičniji, jednostavniji i sigurniji mehanizam od bilo kojeg drugog (npr. “vilice”, vijugavi, okomiti mehanizam), o kojima je bilo riječi na sjednici Skupštine. Cijena jednog takvog parkirnog mjesta s postavljanjem je samo 1000 kn, što iznosi tek oko 1 % troška izgradnje jednog parkirnog mjesta za automobil u podzemnoj garaži, a na jedno parkirno mjesto za automobil stane čak do 12 bicikala. Stoga niti prostor niti cijena ne mogu biti prepreke za povećanje biciklističkih parkirališta u gradu.

Zahtjev je Zelene akcije da se parkirališta za bicikle postave ispred svih javnih ustanova (knjižnice, bolnice, muzeji, gradski uredi) kao i na svim prilazima pješačkoj zoni u gradskom središtu. Kao prvi korak, broj parkirališta za bicikle u širem centru grada treba hitno barem udvostručiti. Zbog toga je Zelena akcija danas Gradskom uredu za promet predložila 11 novih lokacija koje su odabrane prema potražnji za parkiranjem.

Povećanjem broja parkirnih mjesta za bicikle građanima koji koriste bicikl olakšat će se kretanje po gradu, a ujedno i potaknuti ostale građane na korištenje bicikla kao zdravog, jeftinog i čistog načina prijevoza.

Kontakt:
Bernard Ivčić
mob: 099/314 9138

Ovaj događaj je realiziran u suradnji sa zakladom Heinrich Böll Stiftung

Documents

Priopćenje uz akciju: "Di da parkiram bic?" (29.11.2010.)

PDF 847 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.