hr en
  • change the contrast
  • change the font

Biciklopopravljaona: Prijavi se na tečaj popravljanja bicikala!

Ina retouche

Biciklopopravljaona Zelene akcije vas poziva da se prijavite na tečaj popravljanja bicikala koji će se održati kroz 24 radionice u razdoblju od 1. 2. do 12. 7. 2023. godine u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb). Tečaj je besplatan, a prijaviti se možete do 16. siječnja u ponoć!

Tečaj  će vam kroz strukturirane radionice i obaveznu praksu pružiti dovoljno teorijskog znanja i praktičnih vještina da nastavite volontirati u Biciklopopravljaoni kao visokokvalificirani (samostalni) biciklopopravljač_ica, pokrenete novu biciklopopravljaonu negdje drugdje, počnete tražiti posao kao pripravnik_ca u komercijalnom biciklističkom servisu ili prodavač_ica u biciklističkom dućanu.

Od  polaznika_ca očekujemo:

  • susretljivost i pristupačnost, jer ćete u sklopu prakse raditi s korisnicima, tj. ljudima
  • odsustvo predrasuda i poštovanje različitosti - Biciklopopravljaona je prostor izrazito prijateljski nastrojen prema izbjeglicama i drugim migrantima, LGBTIQ+ ekipi, manjinama i svima ostalima koji su deprivilegirani i isključeni
  • predanost i strpljenje, jer se popravljanje bicikala ne može savladati brzo ni lako - u nešto više od pola godine, koliko tečaj traje, steći ćete temeljna znanja koja će vam omogućiti da se dalje sami razvijate kao serviseri
  • odgovornost, jer se igramo s tuđom imovinom i tuđim kočnicama, odnosno s tuđom sigurnošću.

ROK ZA PRIJAVU je ponedjeljak, 16. 1. 2023. u ponoć! Više pročitajte u  nastavku.

Svrha tečaja

Glavna je svrha tečaja privući nove volontere_ke u Biciklopopravljaonu (BicPop) i osposobiti ih za samostalan rad. Osim toga, želimo u praksi testirati program edukacije za bicikloservisere_ke. Radi se o jednom obliku osposobljavanja za takozvana zelena zanimanja kakvog kod nas još nije bilo. Želimo vidjeti koliko vas možemo naučiti, a bili bismo jako sretni kada bi zahvaljujući znanju stečenom na tečaju netko pronašao posao - posebice ako je riječ o pripadniku_ci neke od deprivilegiranih skupina, čije su šanse za pronalaženje posla s pristojnim radnim uvjetima znatno manje. Na kraju, bili bismo posebno sretni kada bi netko od polaznika znanje stečeno na tečaju iskoristio da aktivnost sličnu Biciklopopravljaoni pokrene u okviru neke druge udruge ili inicijative.

Trajanje i način održavanja tečaja

Tečaj je besplatan i održat će se  u prostorijama Zelene akcije u Zagrebu (Frankopanska 1, u dvorištu).

Sastoji se od 24 praktične radionice i pripadne prakse. Radionice će se održavati svake srijede od 18 do 20:30, počevši od 1.2. i zaključno s 12.7.2023. Povrh pohađanja radionica, svi_e sudionici_e dužni_e su najmanje jednom u dva tjedna sudjelovati na radnoj akciji utorkom ili redovitom Bicpop terminu četvrtkom od 17 do 20 sati. To je dio tečaja, a služi tome da samostalno još jednom isprobate sve što ćete naučiti, kako to ne biste odmah zaboravili_e i kako biste razvili_e samostalnost u radu. Na tečaju ćemo se organizirano baviti svim dijelovima bicikla i svim tipovima dijelova koji se uz razumnu sreću mogu vidjeti na biciklima u Hrvatskoj.

Vaše znanje o biciklima gradit ćemo postepeno. Gradivo svake radionice oslanjat će se na gradivo svih prethodnih radionica. Zbog toga od polaznika_ca tečaja očekujemo da ne izostaju više od dva puta unutar dva mjeseca. Polaznici koji izostanu s radionica više od dvaput u dva mjeseca ili ne sudjeluju u praktičnom radu niti jedanput u razdoblju od dva tjedna, gube pravo sudjelovanja na tečaju!

Tko se može prijaviti na tečaj

Bilo koja punoljetna osoba koja je u stanju pratiti izlaganja na hrvatskom jeziku te može dovoljno često sudjelovati na radionicama i praktičnom radu (vidjeti sekciju "O trajanju i načinu održavanja tečaja").

Broj sudionika i kriteriji njihova odabira

Broj polaznika_ca tečaja neće biti veći od 10. Bitno je napomenuti da nam nije cilj u tečaj uključiti polaznike koji imaju značajno prethodno znanje - njima preporučamo da nam se odmah jave za volontiranje u Biciklopopravljaoni - već prvenstveno one s nikakvim ili vrlo slabim znanjem. Krećemo od osnova i želimo vidjeti koliko vam znanja  u šest mjeseci možemo prenijeti. 

Pri odabiru će se visoko vrednovati uključenost u udruge ili društvene inicijative u sklopu kojih bi polaznici_e mogli primijeniti stečeno znanje (npr. tako da pokrenu neki novi BicPop). 

Udio muških polaznika tečaja ne bi trebao premašivati 50 posto. Dakle, ne ustručavajte se prijaviti na tečaj ako se ne identificirate kao muškarac! Šanse da budete primljene_i bit će vjerojatno nešto veće nego u slučaju muških interesenata.

Pripadnici_e deprivilegiranih skupina - nacionalne manjine, osobe slabijeg socioekonomskog statusa (vrlo siromašne osobe), LGBTIQ+ osobe te osobe koje su po drugim osnovama deprivilegirane, odnosno u riziku od diskriminacije, imat će prednost pri odabiru.

Kako se prijaviti

Prijaviti se možete zaključno sa 16. 1. 2023. (do ponoći tog dana) putem ovog online obrasca.

Ako se iz bilo kojeg razloga ne možete ili ne želite prijaviti putem on-line obrasca, javite se e-mailom na adresu antonio@zelena-akcija.hr ili telefonom na broj 099 314 9694 (Eugen) najkasnije do 13.1.2023. u 15:00 sati - dogovorit ćemo se kako da prijavu ispunite na neki drugi način.

Svima prijavljenima javit ćemo do 18. siječnja jesu li prošli u uži odabir. S onima koji su ušli u uži odabir, dogovorit ćemo termin intervjua.

Proces odabira sudionika bit će dovršen do 30. 1., kada ćemo svima iz užeg odabira javiti jesu li primljeni. Za one koji budu odabrani, tečaj počinje 1. 2. 2023.

Pitanja i pojašnjenja

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se porukom na Facebooku Biciklopopravljaone, pozivom na 099 314 9694 (Eugen) ili mailom na antonio@zelena-akcija.hr.

 

Biciklopopravljaona je volonterski biciklistički servis Zelene akcije u kojem građani_ke uz podršku volontera_ki mogu besplatno (naučiti) popraviti svoj bicikl. Osim toga, prikupljamo stare bicikle - često raspadnute polubicikle - i od njih slažemo upotrebljive bicikle koje potom doniramo potrebitima. Biciklopopravljaona djeluje od 2009. godine i do sada je u njoj obavljeno više od 9.500 pojedinačnih popravaka. U normalnoj bi godini, tako, oko 800 osoba uz pomoć naših volontera_ki naučilo nešto o  popravljanju svog bicikla, a potrebitima smo prošle godine donirali više od 250 bicikala.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.