hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bandić prazni džepove građana i građanki! Dođite na prosvjed 3.12.!

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) pozivaju građane i građanke da se dolaskom na prosvjed 3.12. u 17:30h ispred Gradske uprave (Trg Stjepana Radića 1) usprotive planiranom drastičnom poskupljenju računa za odvoz otpada i nefunkcionalnom sustavu gospodarenja otpadom u Zagrebu. To je kulminacija 20 godina nebrige i nesposobnosti gradonačelnika Bandića, kojem će se na prosvjedu glasno reći – dosta.

Udruge su danas izvele performans pred Gradskim uredom Zagreba prikazavši građane i građanke kako se guše u smeću što je rezultat navodnog unaprjeđenja sustava. Grad Zagreb, kao alibi za drastično povećanje računa, navodi unaprjeđenje sustava, kupovinu opreme i kamiona, povećane troškove prijevoza te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći.

“Upozoravali smo i očekivali ovaj udar na građane te smo spremni na borbu za pravedniji sustav. Nećemo dozvoliti da se štete nastale zbog nesposobnosti Bandićeve vlasti i nepotrebna zapošljavanja u Čistoći financiraju iz džepova građana i građanki”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Kaotičan sustav nekontroliranih kanti po ulicama, neredovit odvoz te nepravedna naplata, u kojoj nije bitno koliko tko smeća proizvodi, čine namjerno smišljen kaos. Cilj je optužiti građane da ne žele odvajati otpad te ih kažnjavati skandaloznim višestrukim povećanjem računa. Kupovina opreme i kamiona također nisu razlozi za povećanje cijena jer se mogu financirati iz fondova EU. „Pravo je pitanje jesu li radna mjesta u Čistoći izmišljena za uhljebljivanje rodbine političkih prijatelja gradonačelnika“, dodao je Košak.

Osim poziva na prosvjed, udruge su pozvale građane_ke da šalju komentare na štetne izmjene Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada u Zagrebu koje donose poskupljenje. Izmjene propisuju novi sustav naplate prema kojem će se računi sastojati od fiksnog (obaveznog) i varijabilnog (volumen spremnika i broj odvoza) dijela. Predloženo je da fiksni dio iznosi oko 70 kuna, a njega moraju plaćati svi, bez obzira koliko imaju otpada. “To je direktan udar na džepove građana i građanki, posebice onih koji proizvode male količine otpada”, pojasnio je Košak.

Fiksni dio sam po sebi donosi drastično poskupljenje usluge, a na njega se još dodaje i varijabilni dio. On zasad nije određen, ali prvi izračuni govore o minimalno 30-40 kuna. Građani će imati malu mogućnost da smanjenjem smeća snize račune jer će taj varijabilni dio činiti samo oko 30% ukupnog iznosa računa. Također, neće niti moći odabrati manji volumen od onog kojeg odredi Čistoća, iako će možda imati manje smeća. “Oni koji marljivo odvajaju, svejedno će plaćati za više smeća. Takva naplata je nepravedna pljačka građana i građanki”, rekao je Košak.

Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR Resnik osvrnula se na povezanost poskupljenja s planiranom izgradnjom skupog centra za smeće u Resniku kojeg sasvim sigurno EU neće financirati pa se teret želi prebaciti na građane. “Za najavljeno poskupljenje i nepravedan sustav naplate nema nijednog utemeljenog razloga, osim daljnje pljačke građana. Nju kroz izgradnju nepotrebnog Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom provodi gradonačelnik s ciljem stjecanja profita za pojedince i interesne grupacije. Pozivamo građane i građanke da zaštite svoja prava na zdrav život i okoliš te pravedni sustav naplate otpada”, izjavila  je Genzić Horvat.

Josipa Juričev Sudac iz Udruge eko Zagreb poručila je da bi se problemi riješili uvođenjem dosljednog ekološkog sustava, koji je Gradu Zagrebu predložen u radnoj skupini još 2016. godine. Taj sustav uključuje korištenje postojeće opreme, individualiziran sustav barkodiranih vrećica povezanih s vlasnikom te naplatu koja je u tom slučaju nedvojbeno pravedna. “Takav sustav je ekološko rješenje koje čuva zdravlje, okoliš i novac”, dodala je Juričev Sudac.

Planiranim poskupljenjem gradonačelnik Bandić je pogazio sva svoja obećanja te ignorirao Zaključak Gradske skupštine iz 2017. godine koji zabranjuje poskupljenje. Time je opet dao do znanja da mu nije stalo do interesa građana i građanki. “Dosta nam je titule europske prijestolnice smeća. Želimo kvalitetan sustav u kojem se otpad kontrolirano odvaja i obrađuje u gradskim postrojenjima umjesto skupog plaćanja privatnicima.  Tražimo da se kod naplate poštuju zakonska načela “plati koliko baciš” i “onečiščivač plaća” po kojima se plaća samo stvarno proizvedena količina miješanog otpada”, zaključio je Košak.

--
NAJAVA na FACEBOOKU: https://www.facebook.com/events/536487543578555/

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.