hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bandić i HDZ - složna braća Zagreb rasprodaju

080520 matejko%c5%bei%c4%87 img 4920

Bandić i dalje nastavlja s istom štetnom politikom vođenja Zagreba, ovog puta jurišem na vrijedan gradski prostor u samom središtu grada - Blok Badel. U tome mu i dalje velikodušno pomaže HDZ, što je i pokazao na posljednjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, kada je podržao Bandićev plan.

Iako su građanke i građani na prošlim parlamentarnim izborima jasno pokazali što misle o Bandiću i njegovom načinu vođenja grada, gradonačelnik nastavlja po starom. Naime, plan Milana Bandića da privatnoj tvrtki prepusti preko milijun kvadrata vrijednog gradskog zemljišta na Velesajmu i Hipodromu za tzv. Zagrebački Manhattan je propao pa je odlučio po istom modelu investitorima prepustiti Blok Badel. U idućih šest mjeseci, koliko je preostalo do lokalnih izbora, Gradska je uprava odlučila, vjerojatno na isti način, riješiti se i ostalih vrijednih gradskih prostora poput Bloka Zagrepčanka te tvornica Badel i Sljeme. Za prostor Središta Trešnjevke raspisan je brzinski natječaj u svrhu izrade Urbanističkog plana uređenja (UPU) kojim bi bila omogućena daljnja prekomjerna stambeno - komercijalna gradnja na tom osjetljivom području grada.

Svi ovi gradski prostori su desetljećima zapuštani i ostavljeni na propadanje ne bi li nekretnine postale u potpunosti neupotrebljive te na koncu zajedno s vrijednim zemljištem prepuštene privatnim investitorima čiji je jedini interes njihov vlastiti profit. Javni interes i javni sadržaji u takvim slučajevima u potpunosti padaju u vodu. Ishitreno trgovanje vrijednim gradskim prostorom još jednom pokazuje kako se gradom ne upravlja sustavno, poštujući pravila struke i uzimajući u obzir potrebe građana i građanki grada. Umjesto da koristimo svoje raspoložive javne resurse u planiranju održive budućnosti grada, Gradska uprava pod vodstvom Milana Bandića trguje tim istim prostornim resursima kako bi pogodovala privatnim investitorima prema čijim interesima kroji prostorne planove.

Bandićeva prostorna politika ide u smjeru prepuštanja privatnim investitorima prostor u javnom vlasništvu, a zatim i samo prostorno planiranje, zanemarujući pritom u potpunosti javni interes i potrebe grada redom odbacujući primjedbe iznesene tijekom javnih rasprava ukoliko se one razlikuju od planova investitora. Najnoviji primjer takve prostorne politike vidimo na Bloku Badel. Naime, u smislu tržišne kategorizacije vrijednosti zemljišta, zemljište u Bloku Badel trenutno spada u 3. kategoriju budući daza njega još nije donesen urbanistički plan uređenja, a kada se on donese, prijeći će u 1. kategoriju te će njegova vrijednost značajno porasti.

Odlukom o osnivanju trgovačkog društva za Blok Badel, a koja je zahvaljujući HDZ-u izglasana na posljednjoj sjednici Gradske skupštine, Grad traži novčanu dokapitalizaciju u vrijednosti iznosa zemljišta koje Grad ulaže u to društvo te onome tko to ponudi prepušta kontrolni paket od 51 posto. Prepuštajući tako kontrolni paket privatnim investitorima temeljem umanjene procjene vrijednosti zemljišta, Bandić i HDZ su ponovno donijeli višemilijunsku štetu Zagrebu jer će nakon donošenja urbanističkog plana uređenja vrijednost zemljišta koje je uložio Grad  porasti, ali se to neće odraziti na udio Grada u temeljnom kapitalu. Kada bi se uzela u obzir promjena vrijednosti zemljišta, poslovni udio Grada u temeljnom kapitalu društva bio bi puno veći od 49 posto, a investitora puno manji od 51 posto. Osim toga, kao većinski vlasnik društva, privatni investitor osigurava pravo kreiranja sadržaja u urbanističkom planu uređenja. Ovo je klasičan primjer javno-privatnog partnerstva na Bandićev i HDZ-ov način, a to je tek početak ukoliko javnost ponovno ne pruži čvrst otpor ovakvoj rasprodaji gradskih prostornih resursa.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.