hr en
  • change the contrast
  • change the font

Akcija povodom održavanje konferencije Zdravi gradovi

Pa152372

Uoči službenog otvaranja Konferencije zdravih gradova koja se ovih dana održava u Zagrebu, desetak aktivista Zelene akcije i udruge SOS općina Gradec upozorilo je javnost i sudionike konferencije kako Zagreb nije i neće biti zdravi grad sve dok se ne počnu sustavno rješavati glavni okolišni problemi koji štetno utječu na zdravlje građana.

Posebice smo željeli reagirati na izjave gradonačelnika Bandića u javnosti uoči konferencije da je Zagreb jedan od najzdravijih gradova Europe. Aktivisti su na transparentima istaknuli pet glavnih okolišnih problema koji utječu na zdravlje građana Zagreba i koji su u skladu s temama konferencije.....

1. Prometno zagušenje

Svake godine se u Zagrebu pojavi novih 20.000 motornih vozila, a umjesto da gradska vlast destimulira automobilski promet u centru grada uporno se grade novi sadržaji i nove garaže u strogom središtu grada koje samo privlače dodatne automobile u centar. Sve to dodatno usporava javni prijevoz te je tako prosječna brzina tramvaja pala sa već sramotnih 14 km/h na nevjerojatnih 10 km/h. Biciklističke staze su s druge strane malobrojne, nepovezane i loše izvedene. Pješačka zona Zagreba nije se povećavala zadnjih 35 godina. Upravo suprotno, gradska uprava je nedavno izdala sama sebi lokacijsku dozvolu kojom se smanjuje pješačka zona u Varšavskoj ulici radi izgradnje ulazno – izlazne rampe u privatnu podzemnu garažu HOTO grupe.

2. Otimanje zelenih površina

Svakim novim izmjenama Generalnog urbanističkog plana zelene površine se prenamjenjuju u građevinsko zemljište. Zelene površine su u svakom gradu oaze zelenila, kvalitetnijeg zraka, utočišta od buke i rekreacijske zone što sve doprinosi zdravlju građana i boljoj kvaliteti života. No unatoč protivljenju brojnih inicijativa građana u parkovima se grade ceste, benzinske crpke, zgrade itd.

3. Smanjenje Parka prirode Medvednica

U Saboru će uskoro na glasanje Prijedlog zakona kojim će se smanjiti Park prirode Medvednica sa postojećih 22.800 ha na 17.900 ha. Medvednica, koju zovu i «pluća Zagreba» vitalno je vitalno je važna za zdravlje grada, kvalitetu zraka u njemu i za sprečavanje poplava. Zelene površine koje će se naći izvan granica Parka prirode će se vjerojatno prenamijeniti u novo građevinsko zemljište, što je već najavljeno u najnovijem prijedlogu izmjena GUP-a. Ni najavljena kompenzacija izgubljene površine Medvednice zaštitom prirode u nekom drugom dijelu Hrvatske neće ništa značiti za narušenu kvalitetu života u Zagrebu.

4. Ugrožavanje pitke vode

Jedna od činjenica na koje su prema zadnjem istraživanju građani Zagreba najponosniji u kontekstu zdravog grada jest pitka voda iz slavine. Nažalost to bi se uskoro moglo promijeniti jer se zagrebačkim vodonosnikom potpuno neodrživo gospodari. Ilegalno šljunčarenje nad zalihama pitke vode, ilegalno zakopavanje otpada u te jame te ilegalna gradnja cijelih naselja bez vodonepropusne kanalizacije sve ugrožavaju jedan od najvećih resursa Zagreba. Ne treba zaboraviti i aferu oko neispravne vode za piće u Vrbanima 3 zbog propusta investitora, o čemu je gradska vlast šutjela godinu dana.

5. Spaljivanje otpada

Jakuševac je jedno od najvećih odlagališta otpada u regiji i treba ga sanirati kako bi se smanjio njegov utjecaj na okoliš. Nažalost gradske vlasti kao alternativu nude megalomansku spalionicu otpada koja bi spaljivala 400.000 tona otpada godišnje unatoč sramotnoj činjenici da Grad Zagreb reciklira samo 6 % otpada što je primjerice 8 puta manje od Beča. Tisuće europskih liječnika traže od EU da se prestane sa gradnjom novih spalionica radi opasnosti  za zdravlje građana. Održiva alternativa postoji u obliku mjera za smanjenje nastanka otpada, recikliranje i kompostiranje te zbrinjavanja ostatnog otpada mehaničko – biološkom obradom otpada kao što se to planira u drugim županijama u Hrvatskoj. Koliko se malo pridaje pozornosti otpadu i zdravlju građana pokazuje i činjenica kako je 250 tona toksičnog pepela iz izgorjele spalionice opasnog otpada PUTO bio neadekvatno odložen u poderanim plastičnim vrećama 6 godina iako je prema Zakonu o otpadu trebao hitno biti izvezen iz Hrvatske.
Očekujemo da se nakon ove konferencije gradska vlast i gradska uprava počnu sustavno baviti rješavanjem ovih problema kako bi Zagreb mogao postati i ostati zdravi grad.

Kontakt: predsjednik Zelene akcije, Tomislav Tomašević, 098 719253

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.