hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vlada u kojoj je Karamarko ne smije donositi nikakve odluke o eksploataciji nafte

Klackalica2

Vlada RH na sutrašnjoj sjednici (8. lipnja), ukoliko se održi, planira raspravljati i dati suglasnost za eksploataciju ugljikovodika uz Dravu i Savu, čime se ekonomski i ekološki može nanijeti dugoročna šteta građanima i okolišu. Smatramo potpuno neprihvatljivom namjeru Vlade da donosi bilo kakve odluke vezane uz eksploataciju ugljikovodika, tj. naftni "biznis" u Hrvatskoj.

Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko je u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu „Konzultantica“ te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom. G. Karamarko nema nikakvu vjerodostojnost za donošenje strateški bitnih odluka vezanih za ugovore i koncesije u energetskom sektoru koji mogu dugoročno naštetiti okolišu i građanima Hrvatske. Eventualno ustrajavanje na donošenju odluka u tom području prvenstveno govori o razmjerima nepoštivanja i neshvaćanja raspoloženja javnosti o trenutnoj Vladi, a u poslovnom smislu bit će više nego upitne te podložne novim istražnim procesima.

Pozivamo nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da, bez obzira na izgledne skorašnje izbore, što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu ove, ali i prošle Vlade, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka, te o djelovanju g. Karamarka i g. Vrdoljaka u interesu stranih naftnih lobija, a na veliku štetu hrvatskih nacionalnih interesa.

Podsjećamo, prethodna Vlada je u lipnju 2015. godine donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na jednom istražnom prostoru dobila je INA, za jedno tvrtka Oando Plc iz Nigerije, dok je dozvolu za četiri istražna prostora dobila tvrtka Vermilion Zagreb Exploration koja je povezana s kanadskom tvrtkom Vermilion Energy.

Dok EU i napredne zemlje prepoznaju prilike što ranijeg prelaska na društvo i ekonomiju baziranu na niskougljučnom razvoju i obnovljivim izvorima energije, što hrvatske građanke i građani već dugo zahtijevaju. Trenutna Vlada, slično kao i prethodna, za to nema sluha nego nastavlja gurati štetne fosilne projekte, pri tome stvarajući veliki prostor sumnjama u sukob interesa i pogodovanja interesima stranih naftnih kompanija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.