hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

“S.O.S. za Jadran”: Velika pobjeda za kampanju! Naftne kompanije povukle su se zbog pritiska javnosti.

Global 2000 christoph liebentritt 2

Koalicija “S.O.S. za Jadran” pozdravlja odluku Marathon Oil-a i OMV-a, naftnih kompanija s najvećim brojem koncesija, o odustajanju od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

“Mediji su prvo javili da je razlog za tu odluku granični spor, a onda su same kompanije danas objavile kako su u pitanju ekonomski razlozi, niska cijena nafte i nesigurna investicija. Mi, međutim, smatramo da je u toj odluci bio presudan glas javnosti koja se sada sasvim jasno većinski određuje protiv ovog štetnog projekta, kao što pokazuju najnovije ankete. Tome je zasigurno pridonijela i naša kampanja “S.O.S. za Jadran”,” izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Koalicija udruga podsjeća kako je predsjednica Uprave AZU-a, Barbara Dorić, prije samo nekoliko dana obmanula javnost izjavivši da su pregovori s kompanijama završeni i kako će ugovori biti potpisani do kraja srpnja. Zbog ovakvih neodgovornih tvrdnji te sveukupnog vođenja ovog štetnog projekta, tražimo smjenu gđe. Dorić i ukidanje AZU-a kao nekompetentne i nepotrebne institucije. Također pozivamo ministra Vrdoljaka da kao politički najodgovornija osoba u ovom projektu prepunom rupa i nepravilnosti podnese ostavku!

“Još jednom pozivamo Vladu RH da posluša građanke i građane te odustane od ugovora s preostala tri koncesionara. Tražimo da se proglasi moratorij na naftne bušotine u Jadranu. Budućnost nije u fosilnim gorivima, nego u obnovljivim izvorima energije za koje imamo sjajne potencijale i to baš na Jadranu. Kampanja “S.O.S. za Jadran” se svakako nastavlja. Zajedno s međunarodnim partnerima borit ćemo se protiv novih bušotina s obje strane Jadranskog mora,” zaključio je Luka Tomac, potpredsjednik Zelene akcije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.