hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

S.O.S. za Jadran: Tražimo od Vlade RH otkazivanje potpisivanja ugovora s koncesionarima

Bla

Udruge okupljene u koaliciju S.O.S.za Jadran pozdravljaju zahtjev Vlade Republike Slovenijeza provođenjem prekograničnih konzultacija o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SPUO), a raspolažemo informacijama kako je i talijanska Vlada već uputila isti zahtjev.

P { margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); widows: 2; orphans: 2; }A:link { color: rgb(0, 0, 255); }

Prekogranične konzultacije u ovakvim postupcima obveza su već duži niz godina te su postale uobičajena praksa među državama članicama Europske unije. Pretpostavljamo da su zahtjevi upućeni ovako kasno jer su u slovenskom i talijanskom Ministarstvuokoliša do zadnjeg časa očekivali primjerenu službenu obavijest hrvatskog Ministarstvazaštite okoliša i prirode (MZOIP). Nažalost, MZOIPjoš jednom pokazuje kako je u potpunosti zakazalo i prepustilo ingerenciju nad zaštitom Jadrana Ministarstvu gospodarstva i Agenciji za ugljikovodike (AZU).

Uvjereni smo da će zahtjevi za prekogranične konzultacije, bez obzira na smiješna tumačenja iz AZU-a kako za njihne postoji obveza u ovoj fazi procedure, osvijestiti odgovorne u Vladi RH te ih navesti da preispitaju cijelu dosadašnju proceduru i otkažu planirano potpisivanje ugovora s koncesionarima uslijed brojnih kršenja procedure i naznaka pogodovanja koncesionarima.

Sigurni smo kako će agencije za odnose s javnostima u službi AZU-a i koncesionara sad lansirati „srcedrapajuće“ poruke o tome kako nam Slovenci i Talijani ne daju da koristimo vlastitu naftu i slično. Ali, jedino pravo pitanje za nas jest: zašto naše odgovorne institucije ne zahtijevaju prekogranične konzultacije pri donošenju sličnih talijanskih i crnogorskih studija te programa eksploatacije nafte, a koji su u proceduri donošenja?

**

Objava o zahtjevu za prekograničnim konzultacijama na web stranicama Sloveneske Vlade

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.