hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

„S.O.S. za Jadran“ s aktivistima u Crnoj Gori: Zahtijevamo referendum i odustajanje od bušenja Jadrana!

11082187 1683078385274038 8530375157731989423 o

Danas, 16. veljače, na konferenciji za medije u Crnoj Gori nevladine su organizacije, uz podršku predstavnika kampanje „S.O.S. za Jadran“, zatražile od crnogorske vlade da obustavi proces usvajanja Nacrta Ugovora za investitore. Udruge zahtijevaju uveđenje moratorija na istraživanje nafte i plina dok se u potpunosti ne sagledaju moguće posljedice ovog visokorizičnog projekta i ne organizira otvoren javni dijalog o svim ekonomskim i ekološkim posljedicama kao i onima koje se odnose na zdravlje i kvalitetu života građanki i građana.

„Ograničeni broj informacija koje daje Ministarstvo ekonomije građane dovodi u zabludu. Nigdje nije napravljena ozbiljna analiza eventualnih dostupnih količina nafte, ostvarenja profita i direktne koristi za lokalno stanovništvo i građane u Crnoj Gori, a nisu razvijeni ni scenariji sanacije naftnih operacija i mogućih šteta u slučaju izljeva nafte i  akcidentalnih situacija”, izjavila je Nataša Kovaćević, izvršna direktorica crnogorske udruge Green Home.

Green Home je s partnerima nedavno proveo istraživanje javnog mnijenja u tri primorska grada: Baru, Budvi i Ulcinju, koje je potvrdilo njihova javna upozorenja kako građanke i građani nemaju elementarne informacije o posljedicama koje istraživanja i proizvodnja ugljikovodika nosi sa sobom.

„Na reprezentativnom uzorku utvrđeno je da 2/3 građana nisu čuli ili ne razumiju što ovaj projekt znači i koje su njegove posljedice“, dodala je Kovačević.

Značajnom su većinom građanke i građani potvrdili da eksploatacija nafte nije budućnost Crne Gore, već da je to razvoj zasnovan na turizmu i drugim privrednim granama pa tako 80% građana smatra da je razvijanje turizma na crnogorskom primorju ključno, 11% nema odgovor, a 9% kaže da je to važno.

Na konferenciji za medije sudjelovao je i Luka Tomac iz Zelene akcije kao predstavnik kampanje „S.O.S. za Jadran“. Naglasio je kako je od ključne važnosti da građanke i građani dobiju pravovremenu i točnu informaciju o posljedicama koje istraživanje i eksploatacija nafte nosi sa sobom te da imaju pravo sudjelovanja u donošenju ovako bitne i potencijalno štetne odluke.

„Primjeri iz susjednih zemalja ukazuju na to da se lokalno stanovništvo, nakon što se informira o svim aspektima projekta, protivi ovakvim planovima. Naše vlade trebaju shvatiti da se 'fosilna era' polako bliži kraju, a to je i zaključak nedavno održane konferencije o klimatskim promjenama u Parizu koja predviđa potpuno napuštanje fosilnih goriva. Fosilna goriva i njihova infrastruktura postaju sve neisplativija ulaganja te izrazito štetna po ljude i okoliš“, izjavio je Luka Tomac.

Trenutnu situaciju u Crnoj Gori treba gledati i u širem kontekstu događanja u susjedstvu, ali i globalno. U Italiji se na primjer već nekoliko godina čitave regije protive novim naftnim projektima duž jadranske obale, što je nedavno rezultiralo odustajanjem talijanske vlade od glavnog strateškog projekta izgradnje platforme Ombrina. U Hrvatskoj su nakon samo godine dana trajanja kampanje civilnog društva pod imenom „S.O.S. za Jadran“ naftne kompanije OMV i Marathon Oil odustale od bušenja Jadrana, između ostalog, zbog velikog protivljenja javnosti.

„Nova Vlada Republike Hrvatske je prije dva tjedna najavila moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije nafte u hrvatskom dijelu Jadrana, što je velika pobjeda lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija“, zaključio je Tomac.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH pokrenulo je prekogranični postupak javne rasprave o Strateškoj studiji i Nacrtu Programa istraživanja i proizvodnje ugljikovodika u podmorju Crne Gore. Javna rasprava u Hrvatskoj traje do 23. veljače. Pozivamo građanke i građane da komentare pošaju u pisanom obliku na adresu Ministarstva zaštite okoliša i prirode ili na e-mail adresu: ana.kovacevic@mzoip.hr .*

*Obavjest o javnoj raspravi u RH možete pronaći na linku.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.