hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

S.O.S. za Jadran – protiv istraživanja i eksploatacije nafte!

More dubrovnik manje

Zelena akcija i okolišne udruge okupljene u Zeleni forum zahtijevaju od Vlade RH da odustane od projekta i donese moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranu, kako bi se spriječile negativne okolišne i ekonomske posljedice.

Nacionalna mreža udruga za zaštitu okolišna, Zeleni forum, je 15. prosinca u prostorijama Zelene akcije održala javnu tribinu pod nazivom „Jadran – ravno do dna?“ na temu vladina projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Na tribini su osim predstavnika Zelenog foruma sudjelovali i Božo Mikuš iz Sindikata naftnog gospodarstva, Hrvoje Carić iz Instituta za turizam te predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić.

Zeleni je forum na tribini ponovno apelirao Hrvatskom saboru da hitno organizira tematsku raspravu, donese Deklaraciju o Jadranu te da poduzme jasne korake kako bi se poštivao barem minimum standarda zaštite okoliša u ovom predmetu.

"Naš stav u Zelenoj akciji i Zelenom forumu jest da srljati s istraživanjima i eventualnom eksploatacijom nafte na toliko vrijednom prirodnom resursu u ovoj situaciji potkapacitiranosti i neorganiziranosti je neprihvatljivo", zaključio je na tribini Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije.

Natječaj za dodjelu koncesija i odabir koncesionara za istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranu već je u tijeku, a Strateška procjena utjecaja na okoliš, koja je trebala prethoditi natječaju, tek se sada ishitreno izrađuje. Javnost, posebno dionici koji žive od usluga koje pruža naš najvrjedniji prirodni resurs, Jadran, nije imala adekvatnu priliku upoznati se s namjerama Vlade RH i Ministarstva gospodarstva. Cilj tribine bio je konačno dati prostor javnosti da propita planirane aktivnosti te netransparentnost i štetnost istih.

Detaljan izvještaj s tribine možete čitati na portalu H-Alter, a video prilog udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda „Cenzura plus“ pogledati ovdje. Snimku cijele tribine možete naći na našem YouTube kanalu.

Foto galeriju s tribine možete pogledati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.