hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

S.O.S. za Jadran: Niti trećina građana i građanki podržava bušenje Jadrana zbog nafte!

Cover dan akcije 01

Manje od trećine građana i građanki podržava eksploataciju nafte u Jadranskom moru, dok je većina protiv. Pokazalo je to novo istraživanje Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Na pitanje jesu li za ili protiv eksploatacije nafte u Jadranu, samo je 30,4 posto građanki i građana odgovorilo potvrdno, dok je čak 52,8 posto izrazilo protivljenje. To su rezultati istraživanja koje je proveo Institut Pilar terenskom usmenom anketom u razdoblju od 19. ožujka do 16. svibnja 2015., na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoljetnog stanovništva kojim je obuhvaćeno 1000 osoba na 143 lokacije.

Očigledno je sve veće javno protivljenje ovom projektu kojeg Vlada RH pokušava progurati do kraja srpnja prije odlaska na godišnji odmor. Još je u travnju ove godine anketa agencije Promocija plus pokazala kako je 60 posto stanovništva Dalmacije protiv bušenja Jadrana. Prema istoj anketi, 74 posto građana želi odlučivati o ovom važnom pitanju na referendumu.

Danom akcije, kojeg je 11. srpnja 2015. pokrenula koalicija okolišnih udruga S.O.S. za Jadran, građani su u više od dvadeset gradova i otoka poručili kako su itekako spremni angažirati se u borbi protiv ovog štetnog projekta te preuzeti odgovornost za zaštitu Jadranskog mora, pošto ni Vlada ni Sabor to nisu u stanju učiniti.

Srljanje u potpisivanje štetnih ugovora protiv volje građanki i građana, a posebno priobalnog stanovništva, je neprihvatljivo. Koalicija S.O.S. za Jadran poručuje Vladi kako će zajedno s građanima poduzeti sve kako bi zaštitili Jadran.

Rezultati Pilarova barometra nalaze se na linku.
 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.