hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Razmjeni, ne kupuj - petak bez kupovine!

Dom za ms press web 10

Aktivistička grupa Zelene akcije danas je na Cvjetnom trgu obilježila petak bez kupovine pod geslom “Razmjeni, ne kupuj” kao svojevrstan pandan “crnom petku”.

“Okupili smo se na Cvjetnom trgu, trgovačkom središtu grada Zagreba, kako bismo pozvali građane i građanke da se pridruđe Danima održive mode. Želimo ih potaknuli na razmjenu umjesto kupovine da bi izbjegli konzumerističke obrasce ponašanja i smanjili nastanak otpada”, izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

“Razmjeni, ne kupuj” i “Zeleni petak - 100% popusta” glavne su poruke današnje akcije koja služi kao uvertira u prve hrvatske Dane održive mode koji će se održavati do 16.12. u Zagrebu, Splitu i Umagu.

Prekomjerna proizvodnja i potrošnja tekstila ima velik negativan učinak na okoliš i društvo. Naime, globalna proizvodnja tekstila udvostručila se između 2000. i 2015. godine, dok se broj korištenja pojedinog predmeta smanjio za 36 posto. “Čak 10 posto globalnih emisija stakleničkih plinova dolazi iz tekstilnog sektora, a 10 do 16 posto proizvedene odjeće se uopće ne proda ili se proda s popustom zbog agresivnog marketinga”, naglasila je Mileusnić. 

Istovremeno, u ormarima se roba izmjenjuje mahnitim tempom budući da je loše kvalitete i brzo izlazi iz mode. “Europski prosjek odbacivanja tekstila u otpad je čak 11 kg odjeće po osobi godišnje”, istaknula je Mileusnić. Važno je spomenuti da se svega jedan posto tekstila reciklira u nove tekstilne proizvode, dok se čak 90 posto odlaže na odlagališta ili spaljuje.

Ovom akcijom Zelena akcija želi potaknuti smanjenje potrošnje i rješenja na razini pojedinca i na razini zajednice. Naglašavaju važnost produljivanja životnog vijeka proizvoda kako bi se spriječila njihova nepotrebna kupovina i smanjio nastanak otpada. “Želimo potaknuti vještine popravaka, prepravaka i ponovne uporabe koje su nekad bile ključne za preživljavanje. One su danas, zbog najezda nekvalitetne robe koja se brzo mijenja, u potpunosti zapuštene”, dodala je Mileusnić.

Zelena akcija, u suradnji s prijateljskim organizacijama, poziva sve da se priključe bogatom programu Dana održive mode počevši s večerašnjim mobilnim izdanjem “swap party-ja”. “Cilj nam je zajedničkim snagama stati na kraj kulturi konzumerizma i doprinijeti revitalizaciji kulture ponovne uporabe i popravaka”, zaključila je Mileusnić.

Cijelu fotogaleriju pogledajte na poveznici.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.