hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Protiv produženja rada Nuklearne elektrane Krško do 2043. godine

Aktivisti Zelene akcije su danas (21.12.2011.) u 11 sati ispred Veleposlanstva Republike Slovenije održali prosvjednu akciju povodom namjere Vlade Republike Slovenije da produži rad nuklearne elektrane Krško do čak 2043. godine.

Nacionalni energetski program Republike Slovenije, koji je trenutno na javnoj raspravi i u Hrvatskoj, ima 5 scenarija od kojih svi predviđaju produženje rada nuklearne elektrane Krško do 2043. godine, iako bi je prema projektu trebalo zatvoriti 20 godina ranije tj. 2023. godine. Apsolutno nam je neprihvatljivo takvo produženje rada nuklearne elektrane za čak 20 godina kojim se višestruko povećava rizik od nuklearne havarije. Starenjem postrojenje, količine ispuštenih radioaktivnih tvari u okoliš tijekom rada nuklearke mogu dodatno rasti, a znatno se povećavaju i rizici od nepredviđenih kvarova koji mogu rezultirati katastrofalnim i dugoročnim štetama za zdravlje ljudi, okoliš i gospodarstvo.  Sve ubrzanije klimatske promjene, koje su ove godine u Hrvatskoj svima lako uočljive u formi dugog sušnog razdoblja i vrlo niskog vodostaja Save, također predstavljaju dodatni čimbenik rizika za budući rad već ostarjele nuklearne elektrane Krško. Blizina velikog grada poput Zagreba takve rizike čini pojačano neprihvatljivim. Podsjećamo da je NE Krško tehnološki starija i od one u Fukushimi te nema nikakvog opravdanja za preuzimanje dugoročno tako velikog rizika kada se zna da obnovljivi izvori energije svake godine postaju sve efikasniji i sve jeftiniji .

Također, zabrinjavajuće je da dva scenarija ovog plana predviđaju gradnju novog bloka nuklearne elektrane Krško. Podsjećamo kako su slovenski planovi za gradnju novog nuklearnog reaktora počeli još 2009. godine tj. prije havarije u Japanu, prije referenduma u Italiji i prije odluka Njemačke i Švicarske o napuštanju nuklearne energije. Stoga je opravdano pretpostaviti kako je planirana gradnja novog nuklearnog reaktora vrlo upitna i služi dijelom kao "balon" kojim se želi umanjiti otpor slovenske i hrvatske javnosti neprihvatljivom produljenju radnog vijeka postojećeg reaktora NE Krško za čak 20 godina.

Zahtijevamo od Vlade Republike Slovenije:

  1. odustajanje od najavljenog produženja planiranog radnog vijeka NE Krško sa 40 na čak 60 godina,
  2. odustajanje od gradnje novog bloka NE Krško
  3. temeljito preispitivanje sigurnosti rada NE Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema korištenju nuklearne energije.

Obzirom da je Republika Hrvatska suvlasnik NE Krško, podsjećamo da Zelena akcija i Zeleni Forum zahtijevaju od Vlade i Sabora Republike Hrvatske aktivno zalaganje protiv gradnje novog bloka NE Krško, kao i protivljenje najavljenom produženju planiranog radnog vijeka NE Krško s 40 na čak 60 godina.

U Hrvatskoj se javna rasprava o Nacionalnom energetskom programu Republike Slovenije održava primjenom ESPOO konvencije o prekograničnom utjecaju. Obzirom da se nuklearna elektrana Krško nalazi samo 15 km od hrvatske granice te 38 km od Zagreba, vrlo je bitno da se što više građana u Republici Hrvatskoj uključi u javnu raspravu. Građani to mogu napraviti do 28. prosinca slanjem komentara Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, s čije web stranice mogu preuzeti sažetak Nacionalnog energetskog programa.

Kontakt:
Bernard Ivčić, potpredsjednik Zelene akcije, 099/314 9138

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.