hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Plenković se ne smije kockati ulaganjem u novi blok nuklearke Krško

Luka tomac i reinhard uhrig

Ulaganje u drugi blok nuklearke Krško nije samo promašeno, već je i srljanje u bankrot. Vlada RH pokušava “ofarbati” Krško zelenom bojom, no to nuklearnu elektranu neće učiniti sigurnijom ni jeftinijom, a posebno ne brzim niskougljičnim rješenjem za klimatsku krizu.

Poruka je to koju su danas s Markova trga uputili predstavnici Zelene akcije i austrijske organizacije Global2000. Povod konferencije za medije  je potpisivanje sporazuma o nuklearnoj suradnji između premijera Plenkovića i francuskog predsjednika Macrona te najava premijera o spremnosti za ulazak u “zeleni” projekt razvoja nuklearne elektrane (NE) Krško 2. 

“Hrvatska je ovim potezom dala Francuskoj veliku podršku u namjeri da  nuklearnu energiju i plin klasificiraju kao čiste tehnologije unutar EU taksonomije održivih ulaganja. Potpisom ove inicijative smo se svrstali na krivu stranu borbe protiv klimatskih promjena”, izjavio je Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije.

Na konferenciji za medije govorio je i Reinhard Uhrig, voditelj kampanje protiv nuklearne energije u Austriji te predstavnik organizacije Global2000. Komentirao je kako nuklearna energija nije ekonomski isplativa, što potvrđuju Međunarodna energetska agencija i američka investicijska banka Lazard. “Hrvatskoj se puno bolje orijentirati na jeftinije, brže za izgradnju,  i naravno, sigurnije obnovljive izvore koji iza sebe ne ostavljaju radioaktivni otpad u trajanju od 240.000 godina”, rekao je Uhrig.

Osim najave izgradnje drugog bloka NE Krško, trenutno traje proces produljenja životnog vijeka postojećeg bloka NE Krško te će oko tog procesa morati biti odrađene detaljne konzultacije sa svim susjednim zemljama poput Austrije. 

“Mi nismo jedini protiv izgradnje drugog bloka. Čak 51 000 građanki i građana Austrije potpisala je peticiju o temeljitoj sigurnosnoj provjeri postojeće elektrane”, kazao je Uhrig. Važno je naglasiti kako je NE Krško 1, star 40 godina, jedini reaktor u Europi u “crvenoj” potresnoj zoni. “Procjena utjecaja na okoliš može rezultirati potrebnim sigurnosnim nadogradnjama, no one su toliko skupe da bi prvi blok mogao biti ugašen već krajem 2023., kao što se dogodilo u Velikoj Britaniji ove godine s Dungeness B”, dodao je Uhrig.

Udruge su na konferenciji za medije predstavile zaključke nove studije Sveučilišta u Beču koja nudi alternativu za postojeću NE Krško. ”Za iznos od 14 milijardi eura, i Hrvatska i Slovenija mogu napraviti prijelaz na 100 posto obnovljive izvore energije u sektoru električne energije”, pojasnio je Tomac. Prema najavama, novi blok NE Krško snage 1100MW košta upravo toliko ili više kao što se pokazalo na primjeru nekoliko ekonomski propalih nuklearnih projekata.

“Uložiti sve karte na nuklearnu energiju je loše ne samo za ljude i opću sigurnost, već predstavlja jednostavno promašenu klimatsku politiku. To je kao da glad u svijetu pokušavate riješiti kavijarom”, zaključio je Tomac

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.