hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Počela obuka za energetske menadžere u Brodsko-posavskoj županiji i Tuzlanskom kantonu

04 1160x707

U periodu od 15. do 17. siječnja 2018. godine u Tuzli je proveden prvi krug obuke za energetske menadžere iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije.

Jedini način da se u javnim objektima prati i planira potrošnja energije jest da se educiraju osobe koje će dobiti zvanje “energetski menadžer“. Energetski menadžer je osoba koje prikuplja i analizira podatke o načinu korištenja energije, predlaže mjere koje doprinose racionalnoj upotrebi energije i prati provođenje mjera energetske učinkovitosti.

Cilj obuke je da osposobi energetske menadžere koji će moći kvalitetno odgovoriti zahtjevima zakonske regulative (javna preduzeća i ustanove), ali i zahtjevima suvremene tržišne ekonomije (gospodarstvo) za efikasnije korištenje energije.

Na obuci su sudjelovali većinom zaposlenici u školama i to 15 polaznika iz Tuzlanskog kantona i 8 iz Brodsko-posavske županije.

Tijekom prvog ciklusa obuke, polaznicima su prezentirane teme:

  •     Energija i energetska učinkovitost;
  •     Potrošnja energije i potencijali štednje u BiH/HR;
  •     Energetska učinkovitost u zgradarstvu;
  •     Pravni okvir za energetsku učinkovitost u Europskoj uniji;
  •     Provođenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje;
  •     Energetska učinkovitost – Električna energija;
  •     Energetska učinkovitost – Obnovljivi izvori energije;
  •     Energetska učinkovitost – Grijanje, hlađenje, ventilacija.

Drugi ciklus obuke održat će se u veljači 2018. godine. Ista obuka bit će realizirana za još jednu grupu polaznika iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, a provest će se u Slavonskom Brodu.

*Obuka se provodi u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE koji realizira Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba te Brodsko ekološko društva (BED) iz Slavonskog Broda. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura, a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.