hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Petak 13. za Jadran?

Okolišne udruge okupljene u nacionalnu kampanju S.O.S. za Jadran danas su organizirale prosvjednu akciju ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu. Podržalo ih je i više lokalnih inicijativa i udruga organiziranjem simboličnih akcija diljem Hrvatske.

Porukom na transparentu „Ti se kockaš – svi gubimo!“ aktivisti i aktivistkinje  upozorili su na neprihvatljive rizike u koje je nadležni ministar Vrdoljak voljan gurnuti brojne lokalne zajednice i naše najvrjednije prirodno dobro - Jadransko more. Ministar Vrdoljak zavarava javnost tvrdeći kako će standardi crpljenja nafte u Hrvatskoj biti stroži nego u Italiji,  iako znamo da je u Italiji zabranjeno crpiti naftu na udaljenosti 22 km od morskih i obalnih zaštićenih područja.  Strateškom studijom utjecaja na okoliš istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu (SPUO)  ovakvi se zahvati dozvoljavaju samo 6 km od naših nacionalnih parkova Kornata i Mljeta.

U slučaju bilo kakve nesreće, istraživanje i potencijalna eksploatacija nafte dugoročno bi ugrozili eko-sustav Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu. Time su podjednako ugroženi stanovnici obale i otoka , kao i oni na kopnu – zbog važnosti koju za Hrvatsku ima turizam i ribarstvo. Ovaj štetan projekt produljit će ovisnost Hrvatske o fosilnim gorivima te doprinijeti produbljenju klimatske krize koja već ima katastrofalne posljedice za ljude (npr. ekstremne vremenske prilike koje uzrokuju poplave i suše). Bušenje nafte na Jadranu ugrožava turizam, jednu od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva koja ne samo da zapošljava velik broj ljudi, već i redovito čini oko 15% ili više godišnjeg BDP-a Hrvatske. To ga čini jednom od rijetkih stabilnih grana hrvatskog gospodarstva. Bušenje ugrožava i ribarstvo koje zapošljava veliki broj ljudi tijekom cijele godine, posebno u područjima koja nemaju većih mogućnosti zapošljavanja, poput otoka i malih primorskih gradova.

Udruge su sastavile komentare na SPUO, koji ukazuju na brojne manjkavosti same studije i dosadašnje procedure.  Zahtijevaju od Vlade Republike Hrvatske odustajanje od potpisivanja štetnih ugovora sa odabranim koncesionarima.Aktivisti i aktivistkinje  ponovili su poziv građanima i građankama  te institucijama da se pridruže slanju  komentara i primjedbi u sklopu javne rasprave o SPUO koja traje do 16. veljače 2015. godine. Svi zainteresirani mogu vrlo jednostavno poslati komentare upisom svoga imena i e-mail adrese putem internetske stranice kampanje S.O.S. za Jadran. Ovu kampanju građani i građanke mogu podržati i putem facebook stranice. U prvih 15 sati kampanju je na facebooku podržalo preko 2.000 osoba, dok ih je skoro 300 uputilo komentare nadležnim institucijama.

Fotografije s današnje akcije možete pogledati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.