hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otvoreno pismo koalicije "S.O.S. za Jadran" premijeru Zoranu Milanoviću: Idemo li na referendum o bušenju na Jadranu?

Sos

Koalicija "S.O.S. za jadran" uputila je danas otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem traži očitovanje vezano uz njegove nedavne najave održavanja referenduma o bušenju na Jadranu.

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Pišemo Vam s upitom idemo li na referendum o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu, kao što ste početkom ožujka najavili Vi ili su to bile tek puste riječi koje je otpuhala marčanska bura, kako ispada prema riječima gospodina Ivana Vrdoljaka, ministra u Vašoj Vladi?

Čitajući intervju s ministrom Vrdoljakom, objavljenom 21. ožujka u Jutarnjem listu, čovjek se mora zapitati kako se zove stvarni predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Sudeći po tom intervjuu, u kojem novinarku Jutarnjeg lista i javnost uvjerava kako za referendum nema ni razloga ni potrebe te da potpisivanje ugovora slijedi u lipnju, moglo bi se zaključiti da je Ivan Vrdoljak stvarni predsjednik Vlade RH.

Jer kako drugačije protumačiti izjave ministra Vrdoljaka, poput one da je “danas nemoguće odgovoriti hoće li netko nekada pokrenuti referendum”, kojom s lakoćom demantira Vašu najavu da “idemo na referendum”?

Stoga Vas pitamo tko u Vladi RH donosi odluke ili jednostavnije rečeno, tko je ondje šef - Vi ili ministar Vrdoljak? Pozivamo Vas da građankama i građanima razjasnite stav Vlade po pitanju referenduma o bušenju nafte na Jadranu.

Također tražimo da referendum i široku javnu raspravu pokrenete prije ikakvog potpisivanja ugovora s koncesionarima jer je besmisleno održati referendum nakon faze istraživanja u Jadranu, kada će koncesionari imati pravo tražiti odštete od Republike Hrvatske ukoliko se referendumom onemogući eksploatacija nafte. Referendum ima smisla jedino prije potpisivanja ugovora pa tražimo da omogućite građankama i građanima da tim putem izjasne svoj stav.

S poštovanjem,

koalicija S.O.S. za Jadran koju čine udruge iz nacionalne okolišne mreže Zeleni forum: Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb) u suradnji s Greenpeace Hrvatska i WWF Adria

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.