hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otvorena prva energetski učinkovita škola u Tuzlanskom kantonu (BiH)

07

U ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine, u Kladnju je svečano otvorena obnovljena, energetski učinkovita škola čija je obnova provedena u sklopu prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“.

Radi se o Mješovitoj srednjoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ Kladanj koja je ovim postala prva „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu. Na objektu škole „Musa Ćazim Ćatić“, u proteklom periodu postavljena je termoizolacija na vanjske zidove, nova vanjska stolarija i novi krovni pokrivač – sendvič lim.  Ukupna vrijednost ovih radova je nešto iznad 300.000 KM.

Obnovljenu školu svečano je otvorio premijer Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović.

"JU Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju prva je od ukupno šest školskih objekata u Tuzlanskom kantonu u kojoj smo uspjeli završiti predviđene aktivnosti. S aspekta Vlade Tuzlanskog kantona, sufinanciranje projekata iz međunarodnih fondova nas s jedne strane gura da brže i efikasnije uđemo u određene procese rekonstrukcije, obnove i izgradnje određenih infrastrukturnih projekata. Istovremeno, s druge strane, kroz sufinanciranje ovakvih projekata mi iz međunarodnih fondova možemo osigurati značajna financijska sredstva koja bismo morali izdvojiti iz naših državnih, regionalnih i lokalnih budžeta", rekao je premijer TK Jakub Suljkanović.

Koliko je obnova škole značajna za učenike, profesore i roditelje, istakao je direktor škole Muriz Halilović: "O važnosti energetske učinkovitosti i ovog projekta bih mogao pričati danima. Najbolji pokazatelj uspješnog projekta su učenici koji su ove godine imali najmanji broj izostanaka zbog gripe, izuzetno tople prostorije škole, izvrsni i oduševljeni komentari zaposlenih koji u ovoj školi rade dugi niz godina i koji se sjećaju zimskih perioda kada je bilo nemoguće raditi".

Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole, održan je okrugli stol na temu: „Učinci i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu su sudjelovali: premijer Tuzlanskog kantona, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, predstavnici Brodsko – posavske županije (RH), načelnik općine Kladanj, predstavnici općinskih službi, predstavnici javnih preduzeća u Kladnju, nevladine organizacije, predstavnici medija, članovi projektnog tima i menadžment škole.

Na skupu, između ostalog, sudionici i sudionice su diskutirali o strateškom opredjeljenju vlade TK na području energetske učinkovitosti kao i o mogućnostima sufinanciranja ovakvih i sličnih projekata iz budžetskih sredstava. S ekonomskog aspekta, energetska učinkovitost je potencijal značajnog ekonomskog razvoja Tuzlanskog kantona.

U iduem razdoblju, Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavska županija i dalje će intenzivno raditi na području energetske učinkovitosti s naglaskom na prekograničnu suradnju između dvije projektne regije.

Energetska obnova škole provedena je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva – BED iz Slavonskog Broda.

Više fotografija pogledajte ovdje.

TV prilog s otvaranja škole nalazi se na poveznici.

Ako se želite više upoznati s prvom “Pametnom školom” u TK, pogledajte letak.

Dokumenti

Letak - prva "Pametna škola" u Tuzlanskom kantonu

PDF 15.4 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.