hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održan sastanak predstavnika New NGO Foruma - Priopćenje za medije

Održan sastanak predstavnika New NGO Foruma Priopćenje za medije Brisel,  16.-17. srpnja 2007.

Brisel,  16.-17. srpnja 2007. - Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau– EEB) organizirao je 16. i 17. srpnja sastanak predstavnika New NGO Foruma - 18 nevladinih organizacija za zaštitu okoliša iz Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Kosova, Crne Gore, Turske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske  s predstavnicima Europske komisije i DG Environmenta (Directorat General Environment  - Ministarstvo za okoliš Europske komisije).

Na drugom po redu sastanku New NGO Foruma hrvatske su udruge predstavljali Dušica Radojčić iz Zelene Istre i Toni Vidan iz Zelene akcije. Kao i prvi puta prošle godine u srpnju u Briselu, udruge su upoznate s tijekom pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji odnosno postavljanju mjerila (benchmarks) koje je po pojedinim poglavljima potrebno zadovoljiti da bi se mogli otvoriti pregovori.

Postoji ukupno  35 poglavlja pregovora od kojih se svako otvara zasebno i to nakon obavljenog analitičkog pregleda i ocjene usklađenosti nacionalnog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU - tzv. screeninga i pozitivne preporuke za početak pregovora. U slučaju kada svi kriteriji nisu zadovoljeni, postavljaju se mjerila - benchmarks koje je potrebno ispuniti. Nakon obavljenog screeninga za poglavlje okoliša, otvoren je jedan benchmark,  a radi se o financijskim sredstvima - kako, kada i otkuda će se osigurati sredstva za provedbu zacrtanog.  Za potpuno usklađivanje s europskom pravnom stečevinom u tom poglavlju Hrvatskoj će biti potrebna velika financijska sredstva (oko 10-11 milijardi eura), pa se smatra da za jedno tako zahtjevno područje pregovori neće brzo napredovati.

Za više informacija:
www.newngoforum.org

Dušica Radojčić, Zelena Istra, 052 / 506 065
Toni Vidan, Zelena akcija, 01 / 481 3096

Dokumenti

Priopćenje za medije - Održan sastanak predstavnika New NGO Foruma

PDF 90.9 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.