hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nova 'pametna škola' JU OŠ Gornja Tuzla

Img 7509 1 1160x773

U srijedu, 30. ožujka, svečano je otvorena nova „Pametna škole“ u Tuzlanskom kantonu (TK) - obnovljena, energetski učinkovita JU Osnovna škola Gornja Tuzla.

Na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi u vrijednosti cca 190.000 KM. Provedene su sljedeće mjere energetske učinkovitosti:

  •     Postavljena je termoizolacija na vanjske zidove objekta;
  •     Postavljena je nova vanjska stolarija;
  •     Postavljena je termoizolacija na tavanu škole i dvorane za tjelesni;
  •     Postavljen je novi toplovodni kotao na pelet.

Svečanim presjecanjem vrpce, uz prisustvo nasmijanih i radosnih učenika, roditelja i  mještana, škola je dobila titulu pametne, energetski učinkovite škole. Svečanu vrpcu su presjekli Osman Puškar, Ministar privrede u Vladi TK, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Azra Feukić, ravnateljica škole.

”Implementirali smo dobar program i uspjeli smo da TK ima proaktivnu ulogu u privlačenju stranih investitora zajedno sa nevladinim sektorom. Ovaj projekt mijenja nas i uvodi europske standarde na prave načine i to je ono što smo napravili”, objasnio je Osman Puškar, Ministar privrede u Vladi TK u tehničkom mandatu.

Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole, održan je okrugli stol na temu: „Učinci i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu sudjelovali su: predstavnici_e Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici_e resornih ministarstava u Vladi TK, predstvanici_e grada Tuzle, nevladine organizacije, članovi i članice projektnog tima te uprava škole.

Uz prezentaciju učinaka provedenih mjera na obnovljenoj školi, sudionici_e okruglog stola, između ostalog, diskutirali su o učincima provođenja mjera energetske učinkovitosti u javnim objektima, važnosti provedbe projekata koji se financiraju iz EU fondova te o potencijalu korištenja tih sredstava u BiH.

Energetska obnova škole realizirana je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Ako se želite više upoznati s novom “pametnom školom” u TK, pogledajte letak.

Prilog RTV TK o otvaranju škole u Gornjoj Tuzli možete pogledati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.