hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Kampanja za poboljšanje gradskog prometa u Zagrebu i Beogradu

Zelena akcija će educirati udruge iz cijele jugoistočne Europe o iskustvima u kampanji o gradskom prometu. U suradnji s Mladim istraživačima Srbije započela je implementaciju projekta “Kampanja za poboljšanje gradskog prometa u Zagrebu i Beogradu”, a provedba traje od rujna 2008. do siječnja 2010. godine.

Projekt financira Regionalni centar za zaštitu okoliša za srednju i istočnu Europu u sklopu SECTOR programa koji je nastao uz potporu Švedske agencija za međunarodnu suradnju i razvoj.

Aktivnostima unutar kampanje Pravo na grad uspijeli smo senzibilizirati zagrebačku javnost o važnosti održivog prostornog planiranja i učinkovite prometne politike. Ovaj projekt donosi nastavak aktivnosti u tom smjeru, tj. utjecaj na zagrebacku prometnu politiku kako bismo je usmjerili u pravcu razvoja javnog prijevoza i biciklističkog prometa.

Svi veliki gradovi u regiji suočavaju se s drastičnim povečanjem broja motornih vozila, što za posljedicu ima znatno smanjenje kvalitete zraka, smanjenje javnih površina zbog gradnje cestovne infrastrukture te neučinkovit prometni sustav u cjelini. Konkretno, broj motornih vozila u Zagrebu je u nešto više od 10 godina, od 1995. do danas, porastao s 177.000 na čak 408.000. Zbog toga ćemo krajem ove godine u Zagrebu organizirati seminar za nevladine udruge iz regije koje se bave problematikom utjecaja prometa na okoliš. Nakon seminara, svi polaznici će nastaviti surađivati, prvenstveno u vidu razmjene informacija, što će im pomoći da budu uspješniji u lokalnim kampanjama.

Ciljevi projekta su:

  • utjecati na proces prostornog planiranja u Zagrebu i Beogradu, s fokusom na promet
  • razmjena znanja i iskustva između Zelene akcije i Mladih istraživača Srbije te ostalih udruga u regiji
  • inicirati suradnju između svih skupina, zainteresiranih za uspostavu održivog prometnog sustava
  • povećati građansku svijest o održivim rješenjima prometnih problema
  • promovirati najbolja prometna rješenja koja su primjenjena u europskim gradovima
  • zagovarati uspostavu kvalitetnijeg sustava javnog gradskog prijevoza
  • utjecati na parkirnu politiku u Zagrebu i Beogradu

Detaljnije informije o aktivnostima na projektu, kao i o postignutim rezultatima biti će objavljivani na web stranicama Zelene akcije (www.zelena-akcija.hr ) i Mladih istrazivaci Srbije (www.mis.org.yu )

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.