hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Jesenski ekoseminar Zelene akcije uskoro počinje!

Jesenski seminar

I ove jeseni održava se tradicionalni Jesenski ekoseminar Zelene akcije. Ovaj se put ekoseminar sastoji od čak 12 predavanja, a uveli smo i nekoliko posve novih tema; prvo predavanje održat će se u četvrtak, 17. listopada. Jesenski ekoseminar najbolja je prilika da dobijete relativno cjelovit pregled najvažnijih tema vezanih uz zaštitu okoliša i ekološki aktivizam. Također, to je najbolja prilika da se upoznate s aktivistima Zelene akcije te možda i sami postanete eko-aktivist. Sva predavanja su besplatna i otvorena za sve, bez potrebe prethodne najave.

.

Sva predavanja počinju u 20:00 sati i održavaju se u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1 u dvorištu!

.

PROGRAM:

17.10. četvrtak
Bernard Ivčić – Uvod u ekoaktivizam
Što je ekoaktivizam? Kada i gdje je nastao? Što ja kao pojedinac mogu promijeniti? Odgovore na ta, a i ostala pitanja vezana uz povijest ekološkog pokreta u Hrvatskoj i svijetu možete dobiti na ovom predavanju.

22.10. utorak
Toni Vidan – Održiva energetika i obnovljivi izvori energije
Kakav je utjecaj energetskog sektora na okoliš? Što su to obnovljivi izvori energije? Kakav je bio njihov razvoj u proteklih tridesetak godina i mogu li biti odgovor na problem klimatskih promjena? Kakve su mogućnosti, a kakvo je sadašnje stanje s obnovljivim izvorima u Hrvatskoj? Što su to energetske zadruge? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete odgovor dobiti na predavanju o održivoj energetici i obnovljivim izvorima energije.

23.10. srijeda
Marijan Galović – Otpad
Problem otpada postoji otkad postoji potrošačko društvo. Sve nas se potiče da trošimo sve više, a proizvodi sve brže zastarijevaju i postaju otpad. U Hrvatskoj je zbrinjavanje otpada svakako jedan od prioritetnih okolišnih problema. Odlagališta otpada gotovo su svugdje neadekvatna, a postotak odvojeno prikupljenog otpada izuzetno je nizak. Na ovom predavanju moći ćete čuti o vezi između potrošačkog društva i problema otpada, o tome što se može učiniti da se izbjegne nastajanje otpada i da se odbačena dobra ponovno upotrijebe te o tome kako uspostaviti sustav koji građane potiče da se maksimalna količina otpada odvojeno prikupi i reciklira.

24.10. četvrtak
Bernard Ivčić – Održivi transport
Transport je aktivnost koja troši velike količine energije, a emisije stakleničkih plinova iz transportnog sektora predstavljaju vrlo značajan doprinos klimatskim promjenama. Osim utjecajem transporta na klimu, ovo će se predavanje baviti i mogućnostima da se negativni utjecaj transporta na okoliš svede na minimum. Poseban naglasak bit će stavljen na to kako se prijevoz u urbanim sredinama može učiniti održivijim, a kroz to će biti dotaknuta i problematika prostornog planiranja, čija neodrživost u Zagrebu, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, postaje sve očiglednija. Na predavanju će biti rečeno ponešto i o tome što građani mogu učiniti sami kako bi smanjili negativan utjecaj prometa na okoliš.

29.10. utorak
Luka Tomac – Klimatske promjene
Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas suočava. Na predavanju će  se dati pregled najnovijih znanstvenih činjenica koje ukazuju na to da se klimatske promjene doista događaju i da je njihov uzrok čovjekova djelatnost. Više vremena posvetit će se očekivanim posljedicama klimatskih promjena, političkim procesima vezanim uz klimu na razini EU, te UN-ovim klimatskim pregovorima koji se vode u posljednjih dvadesetak godina.


31.10. četvrtak
Jagoda Munić – Zaštita prirode i prirodnih resursa
Prirodni resursi u Hrvatskoj u posljednje su vrijeme sve ugroženiji planovima velikih nekretninskih i energetskih projekata koji se javnosti predstavljaju kao razvojne investicije i generatori novih radnih mjesta, a zapravo su motivirani brzom zaradom za investitore i njihove političke pokrovitelje. Ovo predavanje daje osvrt na globalne probleme zaštite prirode i bioraznolikosti, metode i trendove zaštite prirode u svijetu, stanje prirodnih resursa u Hrvatskoj i prijetnje kojima su izloženi, kao i na kampanje pokretane s ciljem njihove zaštite i održivog korištenja.


5.11. utorak
Enes Ćerimagić i Željka Leljak Gracin – Pravo okoliša
Iskustva iz ekoloških kampanja koje je provodila Zelena akcija pokazuju da pravni instrumenti često mogu biti od presudnog značaja u borbi protiv različitih štetnih projekata. Na ovom predavanju saznat ćete što je to pravo okoliša, kako se ova relativno mlada grana prava razvijala u svijetu te koji su specifični problemi prava okoliša u Hrvatskoj. Upoznat ćete se i s pravima koja ekološkim aktivistima jamče međunarodni pravni dokumenti, kao i mogućim pravnim posljedicama po aktiviste koji sudjeluju u različitim oblicima direktnih akcija.

7.11. četvrtak
Gordana Dragičević – Napuštanje fosilnih goriva i tranzicija u postkarbonsko društvo
Na predavanju će biti riječi o raspoloživim količinama fosilnih goriva, o nekonvencionalnim metodama ekstrakcije i njihovu utjecaju na okoliš te o povećanju cijena energenata. U okviru predavanja bit će ponuđena i rješenja - usmjeravanje lokalizaciji (umjesto globalizacije) u proizvodnji energije i hrane te lokalnoj alternativnoj ekonomiji, koja će biti ili prinudna (zbog povećanja cijena) ili proaktivna. Navest ćemo i primjere već postojećih praktičnih tranzicijskih inicijativa u svijetu i kod nas – od besplatnih popravljaona i razmjena vještina, do lokalnih valuta i urbanih vrtova.

12.11. utorak
Dražen Šimleša – Održivost – modni trend ili uvjet za preživljavanje
Predavanje se bavi vezom između postojećeg društvenog sustava i devastacije okoliša. Predavanje, također, analizira mogućnosti da promjenom vlastitog ponašanja te kolektivnim akcijama na lokalnom nivou pridonesemo održivijem i pravednijem društvu. Pri tome se posebna pažnja poklanja razlikovanju aktivnosti sa stvarnim potencijalom za promjenu od onih koje predstavljaju tek modni trend i kratkoročno umirivanje savjesti potrošača.

14.11. četvrtak
Sunčana Pešak – Prehrambeni suverenitet
Zahtjev za prehrambenim suverenitetom podrazumijeva to da bi kontrolu nad proizvodnjom i opskrbom hranom trebali imati neposredni poljoprivredni proizvođači (seljaci) i potrošači, a ne velike agrokompanije i trgovački lanci. On podrazumijeva i organizaciju sustava prehrane na način koji ne ugrožava druge ljude i okoliš te čuva osnovne uvjete za preživljavanje čovječanstva – plodno tlo, čistu vodu i zrak. Na ovom predavanju moći ćete doznati više o borbi za prehrambeni suverenitet u svijetu i u Hrvatskoj.

19.11. utorak
Bruno Motik – Permakultura
Permakultura nije samo tehnika vrtlarenja, a nije niti new age filozofija; riječ je o metodi dizajna održivih ljudskih zajednica prema obrascima iz prirode. Permakulturni dizajn izrađuje se na temelju tri etička načela – briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodjela resursa. Više o svemu tome saznajte na ovom predavanju.

21.11. četvrtak
Tomislav Tomašević – Ekologija, politika, ideologija
Kako to da se velika većina građana načelno zalaže za zaštitu okoliša, a sve više nam prijeti potpuni ekološki kolaps? Koji su to globalni strukturni ekonomski i društveni problemi koji generiraju devastaciju okoliša? Kako se različite političke ideologije odnose spram zaštite okoliša i održivosti? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti ovo predavanje. Osim toga, na predavanju će biti predstavljeni i različiti prijedlozi reforme globalnog ekonomskog i političkog sustava koji bi trebali voditi ka većoj ekološkoj održivosti i društvenoj pravednosti.
 

.

23. i 24.11. (subota i nedjelja) održava se vikend-radionica. Na njoj će najaktivniji i najmotiviraniji sudionici učiti kako se planiraju kampanje i akcije koje se bave nekim od aktualnih problema zaštite okoliša. Točno vrijeme održavanja vikend-radionice biti će objavljeno naknadno.

.

Dodatne informacije: eugen@zelena-akcija.hr, 099 314 9694

.

----

Jesenski ekoseminar održava se u sklopu programa “Centri znanja za društveni razvoj” koji se realizira uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te u suradnji s Heinrich Böll Stiftungom.
 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.