hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Jesenski Eko-seminar 2014.

Zelena akcija

Drage građanke i građani, ove jeseni ponovno Vas pozivamo na tradicionalni Jesenski Eko-seminar Zelene akcije!

Zelena akcija ima dugu tradiciju održavanja različitih edukativnih programa, među kojima je Eko-seminar svakako najstariji - održava se kontinuirano već oko 15 godina. Ove godine Eko-seminar sastoji se od čak 13 predavanja stručnjaka za različita područja zaštite okolišate nastavljamo i s uvođenjem novih tema.

Jesenski Eko-seminar najbolja je prilika da dobijete vrlo širok pregled važnih i aktualnih tema s područja zaštite okoliša i okolišnog aktivizam. Također, to je najbolja prilika da se upoznate s aktivistima i aktivistkinjama Zelene akcije te možda i sami postanete eko-aktivist ili eko-aktivistkinja.

Eko-seminar završava Vikend radionicom na kojoj će najredovitiji i najmotiviraniji polaznici i polaznice moći analizirati probleme te naučiti kako voditi tematsku kampanju.

Predavanja su besplatna i otvorena za sve, bez potrebe prethodne najave.
Sva predavanja počinju u 20:00 sati i održavaju se u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1 u dvorištu!

Poveznica na Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/839897366041884/

PROGRAM:

14.10. utorak
Bernard Ivčić (Zelena akcija) - Uvod u eko-aktivizam

Što je eko-aktivizam? Kada i gdje je nastao? Što ja kao pojedinac mogu promijeniti? Odgovore na ta, a i ostala pitanja vezana uz povijest ekološkog pokreta u Hrvatskoj i svijetu, možete dobiti na ovom predavanju.

16.10. četvrtak
Željka Leljak Gracin (Zelena akcija) - Pravo okoliša

Iskustva iz ekoloških kampanja koje je provodila Zelena akcija pokazuju da pravni instrumenti često mogu biti od presudnog značaja u borbi protiv različitih štetnih projekata. Na ovom predavanju saznat ćete što je to pravo okoliša, kako se ova relativno mlada grana prava razvijala u svijetu te koji su specifični problemi prava okoliša u Hrvatskoj. Upoznat ćete se i s pravima koja ekološkim aktivistima jamče međunarodni pravni dokumenti, kao i mogućim pravnim posljedicama po aktiviste koji sudjeluju u različitim oblicima direktnih akcija.

21.10. utorak
Toni Vidan (Zelena akcija) - Održiva energetika i obnovljivi izvori energije

Kakav je utjecaj energetskog sektora na okoliš? Što su to obnovljivi izvori energije? Kakav je bio njihov razvoj u proteklih tridesetak godina i mogu li oni biti odgovor na problem klimatskih promjena? Kakve su mogućnosti, a kakvo je sadašnje stanje s obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj? Što su to energetske zadruge? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete odgovor dobiti na predavanju o održivoj energetici i obnovljivim izvorima energije.

23.10. četvrtak
Luka Tomac i Maruška Mileta (Zelena akcija) - Klimatske promjene i društveni pokreti

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas suočava. Na predavanju dat će se pregled najnovijih znanstvenih činjenica koje ukazuju na to da se klimatske promjene doista događaju i da je njihov uzrok čovjekova djelatnost. Više vremena posvetit će se očekivanim posljedicama klimatskih promjena, političkim procesima vezanim uz klimu na razini EU te UN-ovim klimatskim pregovorima koji se vode u posljednjih dvadesetak godina.
Bitan faktor borbe protiv klimatskih promjena su i razni klimatski pokreti koji su nastali u zadnjih nekoliko desetljeća i koju vrlo aktivno sudjeluju u raznim globalnim klimatskim pregovorima, pokušavajući spriječiti da privatni interesi država ugroze planove zaustavljanja daljnjih promjena. Na predavanju dat će se i pregled njihove uloge i povijesti.

28.10. utorak
Jagoda Munić (Zelena akcija) - Zaštita prirode i prirodnih resursa

Prirodni resursi u Hrvatskoj u posljednje su vrijeme sve ugroženiji planovima velikih nekretninskih i energetskih projekata koji se javnosti predstavljaju kao razvojne investicije i generatori novih radnih mjesta, a zapravo su motivirani brzom zaradom za investitore i njihove političke pokrovitelje. Ovo predavanje daje osvrt na globalne probleme zaštite prirode i bioraznolikosti, metode i trendove zaštite prirode u svijetu, stanje prirodnih resursa u Hrvatskoj i prijetnje kojima su izloženi, kao i na kampanje pokretane s ciljem njihove zaštite i održivog korištenja.

30.10. četvrtak
Gordana Dragičević (Parkticipacija/ZMAG) - Tranzicija u post-fosilno društvo

Svi smo svjesni da se već suočavamo s velikim krizama današnjeg vremena - s ekonomskom krizom, klimatskim promjenama te poskupljenjem, a i mogućim nestašicama fosilnih goriva. Na predavanju bit će riječi o raspoloživim količinama fosilnih goriva, o nekonvencionalnim metodama ekstrakcije i njihovom utjecaju na okoliš te o povećanju cijena energenata, ali veći dio posvetit ćemo mogućim rješenjima i kako u takvoj situaciji reorganizirati naše društvo.
Odgovori na krizu su u lokalizaciji (umjesto globalizacije) u proizvodnji energije i hrane te lokalnoj alternativnoj ekonomiji, koja će biti ili prinudna - zbog povećanja cijena gotovo svega, ili ćemo je mi proaktivno izgraditi. Inspirativan primjeri praktičnih tranzicijskih inicijativa u svijetu i kod nas, od besplatnih popravljaona i razmjena vještina, do lokalnih valuta i urbanih vrtova, pokazuju kako stvarati održivu zajednicu upravo ovdje gdje već živimo!

04.11. utorak
Bernard Ivčić (Zelena akcija) - Održivi transport

Transport je aktivnost koja troši velike količine energije, a emisije stakleničkih plinova iz transportnog sektora predstavljaju vrlo značajan doprinos klimatskim promjenama. Osim utjecajem transporta na klimu, ovo će se predavanje baviti i mogućnostima da se negativni utjecaj transporta na okoliš svede na minimum. Poseban naglasak bit će stavljen na to kako se prijevoz u urbanim sredinama može učiniti održivijim, a kroz to će biti dotaknuta i problematika prostornog planiranja, čija neodrživost u Zagrebu, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, postaje sve očiglednija. Na predavanju bit će rečeno ponešto i o tome što građani mogu učiniti sami kako bi smanjili negativan utjecaj prometa na okoliš.

06.11. četvrtak
Marko Košak (Zelena akcija) - Otpad u Zagrebu: teatar apsurdne spalionice

Sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu zapostavljen je već desetljećima, a zakonski rokovi za ispunjenje ciljeva i obaveza odvojenog prikupljanja i zatvaranja odlagališta Jakuševac sve su bliže.
Koje bi štete predviđena spalionica otpada donijela Zagrebu? Kako u kratkom roku uspostaviti održivi sustav prilagođen građanima? Koji su najbolji domaći i strani primjeri dobre prakse? - to su samo neka od pitanja na koja možete dobiti odgovore na ovom predavanju.

11.11. utorak
Tomislav tomašević (Zaklada Heinrich Boll/Grupa 22) - Ekologija, politika, ideologija

Kako to da se velika većina građana načelno zalaže za zaštitu okoliša, a sve više nam prijeti potpuni ekološki kolaps? Koji su to globalni strukturni ekonomski i društveni problemi koji generiraju devastaciju okoliša? Kako se različite političke ideologije odnose spram zaštite okoliša i održivosti? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti ovo predavanje. Osim toga, na predavanju bit će predstavljeni i različiti prijedlozi reforme globalnog ekonomskog i političkog sustava koji bi trebali voditi ka većoj ekološkoj održivosti i društvenoj pravednosti.

13.11. četvrtak
Sunčana Pešak (ZMAG) - Prehrambeni suverenitet

Zahtjev za prehrambenim suverenitetom podrazumijeva to da bi kontrolu nad proizvodnjom i opskrbom hranom trebali imati neposredni poljoprivredni proizvođači (seljaci) i potrošači, a ne velike agrokompanije i trgovački lanci. On podrazumijeva i organizaciju sustava prehrane na način koji ne ugrožava druge ljude i okoliš te čuva osnovne uvjete za preživljavanje čovječanstva – plodno tlo, čistu vodu i zrak. Na ovom predavanju moći ćete doznati više o borbi za prehrambeni suverenitet u svijetu i u Hrvatskoj.

18.11. utorak
Mladen Domazet (Grupa 22) - Od-rast: svjesna promjena za održivo i pravedno društvo

U posljednjih 20-ak godina uz sav tehnološki razvoj i napredak u ekološkoj efikasnosti nije došlo do ukupnog smanjenja potrošnje prirodnih resursa  tj. nije došlo do odvajanja (eng. decoupling) ekonomskog rasta i rasta materijalne i energetske potrošnje.
Istovremeno sve više smo svjesni prirodnih ograničenja takvog rasta na globalnoj razini (gdje su nejednakosti u podjeli globalno-stvorene dodane vrijednosti i dalje iznimno velike), dok istovremeno izostaje sustavna dematerijalizacija ekonomije koja bi stvaranje dodane vrijednosti odvojila od ograničenja koja predstavljaju mineralni resursi i energija iz fosilnih goriva. Koliko god mala i opterećena problemima, Hrvatska ostavlja svoj zamjetni otisak na globalnom okolišu.

20.11. četvrtak
Bruno Motik (ZMAG) - Što je permakultura?

Otkriće poljoprivrede i korištenje fosilnih goriva omogućili su čovječanstvu veliki razvoj i napredak, no taj napredak ima i svoj negativan utjecaj koji je sve više očit. Resurse potrebne za život trošimo na neodrživ način i pitanje je kako će generacije koje dolaze iza nas uspijevati zadovoljiti svoje potrebe. Suočeni smo s dva velika problema za koja za sad nemamo rješenja, a to su: klimatske promjene i jednostavna činjenica da je naš planet ograničen.
Permakultura je sustav praktičnog oblikovanja održivog životnog prostora koji oponaša prirodne procese, a temelji se na integriranom tradicijskom i suvremenom znanju i vještinama. Ima li permakultura potencijal rješavanja problema s kojima smo suočeni?

25.11. utorak
Sven Janovski i Dora Sivka (Zelena akcija) - Zagovaračke kampanje i Aktivistička grupa - zašto radimo to što radimo

Za sam kraj, ovo predavanje pokazat će vam koja logika stoji iza aktivističkog rada Zelene akcije, od uličnih akcija i prosvjeda, do raznih medijskih kampanja te će se u tom kontekstu i pričati o volonterskoj strani Zelena akcije - Aktivističkoj grupi. Pregled raznih atraktivnih aktivističkih aktivnosti te kako su one nastale, koji je bio cilj te koliko su na kraju bile uspješne - sve su to pitanja na koja će ovo predavanje nuditi odgovor.

29. i 30.11. subota i nedjelja
Vikend radionica

Na vikend radionici najmotiviraniji i najredovitiji polaznici i polaznice Eko-seminara naučit će razvijati kampanje i akcije koje se bave nekim od aktualnih problema zaštite okoliša.
NAPOMENA: potencijalne polaznice i polaznici radionice bit će kontaktirani tjedan dana prije radionice.

Dodatne informacije: Eugen Vuković, eugen@zelena-akcija.hr, 099 314 9694

---------------------------
Jesenski Eko-seminar održava se u sklopu programa “Centri znanja za društveni razvoj” koji se realizira uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te u suradnji s Heinrich Böll Stiftungom.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.