hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija izabrala novu predsjednicu!

Web  34

Izborna skupština Zelene akcije je 5. travnja izabrala Doru Sivka za novu, devetu po redu, predsjednicu Zelene akcije.

Dora Sivka je u Zelenu akciju došla 2013. godine kao volonterka. Od 2017. je radila kao koordinatorica Aktivističke grupe i sudjelovala u kreiranju i provedbi brojnih javnih akcija i kampanja. Članica je upravnog odbora Zelene akcije od 2018. godine, a tokom zadnja dva mandata obavljala je dužnost potpredsjednice udruge. Dodatno, od 2020. je članica upravnog odbora CEE Bankwatch, jedne od najvećih mreža ekoloških nevladinih organizacija u srednjoj i istočnoj Europi. Glavno područje rada joj je osmišljavanje javnih akcija i podrška aktivistima i aktivističkim grupama kroz edukacijske treninge u Hrvatskoj i široj Europi. U svom radu nastoji na kreativan način povezati okolišnu, društvenu i ekonomsku pravdu i komunicirati rješenja kroz aktivističke, zagovaračke i umjetničke forme. Dugi niz godina koordinira organizacijski tim Okolišnog filmskog festivala Zelene akcije koji ovog mjeseca slavi svoje 11. izdanje

Na Skupštini je izabran novi upravni odbor Zelene akcije u sastavu: Dora Sivka, Bernard Ivčić, Daniela Jovanova Ivanković, Enes Ćerimagić, Marija Mileta, Marko Košak i Željka Leljak Gracin. Skupština je izabrala i novi Nadzorni odbor kojeg čine: Iris Beneš iz udruge Brodsko-ekološko društvo, Sven Janovski iz Operacije Grad i Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava. Na kraju, članice i članovi Zelene akcije usvojili su financijski i narativni izvještaji za 2023. godinu.

Dosadašnji predsjednik Zelene akcije, Luka Tomac, nakon četiri uspješne godine na čelu udruge, završio je svoja dva mandata koja su maksimum za tu poziciju u udruzi. Ostaje raditi u Zelenoj akciji na temi klimatskih promjena kojom se bavi preko 15 godina. 

Tijekom te četiri godine, usprkos izazovima poput pandemije koronavirusa i potresa, pokrenut je čitav niz pozitivnih kampanja i velikih projekata na teme javnih dobara i upravljanja istima, obnovljivih izvora energije, ponovne uporabe predmeta itd. Među značajnim pobjedama je ona vezana uz projekt apartmanizacije Srđa. Naime, smatramo kako je argumentacija Zelene akcije bila ključna da arbitražni sud nakon skoro šest godina odbije investitorov zahtjev za enormnu odštetu od Republike Hrvatske. Dodatno, ostvarene su nove suradnje i dana je podrška mnogim lokalnim inicijativama poput one protiv spalionice infektivnog otpada Rebro u Zagrebu, štetnog projekta koji je zasad zaustavljen. Pokrenuti su i brojni novi alati za građane i građanke poput aplikacije Pametni Zeleni telefon. 

Vjerujemo kako ovi uspjesi ne bi bili mogući bez promišljenog vodstva dosadašnjeg predsjednika, kao i bez našeg profesionalnog tima, aktivistkinja, volontera i partnerskih organizacija.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.