hr en
  • change the contrast
  • change the font

Voda do grla ...

Ponavlja se 2002. godina i poplave ponovno potresaju Europu. U Hrvatskoj je poplavila Mura, Drava opasno prijeti, a Sava se izlila u Slavoniji i napravila ogromnu štetu u naseljima i na usjevima.

“Poučeni lošim iskustvom, u zapadnoeuropskim zemljama se razvija novi sustav koji rijekama ostavlja širi pojas u poplavnoj nizini, tzv. “davanja prostora rijeci”, a to uključuje: revitalizaciju močvarnih područja koja izuzetno dobro rade na zaštiti od poplava jer mogu prihvatiti velike količine vode; te revitalizaciju vodotoka iz kanaliziranog u meandrirajući kako bi se usporio vodni val.

Vrijeme je da Hrvatska počne učiti na tuđim greškama i da usvoji novi način obrane od poplava, kako se i idućih godina ne bi ponavljale današnje slike iz Međimurja i Slavonije. Ogromna sredstva uložena u kanaliziranje naših rijeka mogu se svrsishodnije upotrijebiti, jer ovako ne štite od poplava, a štete bioraznolikosti” kaže Irma Popović iz Zelene akcije.

Za više informacija:
Irma Popović, Zelena akcija, Program zaštite voda,
tel: 01/4818-480, fax: 01/4813-096, irma@zelena-akcija.hr

Documents

Priopćenje - Očuvajmo rijeke prirodnima kako bi nas štitile od poplava

PDF 84.9 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.