hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Voda do grla ...

Ponavlja se 2002. godina i poplave ponovno potresaju Europu. U Hrvatskoj je poplavila Mura, Drava opasno prijeti, a Sava se izlila u Slavoniji i napravila ogromnu štetu u naseljima i na usjevima.

“Poučeni lošim iskustvom, u zapadnoeuropskim zemljama se razvija novi sustav koji rijekama ostavlja širi pojas u poplavnoj nizini, tzv. “davanja prostora rijeci”, a to uključuje: revitalizaciju močvarnih područja koja izuzetno dobro rade na zaštiti od poplava jer mogu prihvatiti velike količine vode; te revitalizaciju vodotoka iz kanaliziranog u meandrirajući kako bi se usporio vodni val.

Vrijeme je da Hrvatska počne učiti na tuđim greškama i da usvoji novi način obrane od poplava, kako se i idućih godina ne bi ponavljale današnje slike iz Međimurja i Slavonije. Ogromna sredstva uložena u kanaliziranje naših rijeka mogu se svrsishodnije upotrijebiti, jer ovako ne štite od poplava, a štete bioraznolikosti” kaže Irma Popović iz Zelene akcije.

Za više informacija:
Irma Popović, Zelena akcija, Program zaštite voda,
tel: 01/4818-480, fax: 01/4813-096, irma@zelena-akcija.hr

Dokumenti

Priopćenje - Očuvajmo rijeke prirodnima kako bi nas štitile od poplava

PDF 84.9 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.