hr en
  • change the contrast
  • change the font

Vlada RH i EU prodaju našu budućnost zbog LNG-a!

Inicijativa mladih “Fridays For Future - Zagreb” i udruga Zelena akcija danas su zajedno pred zgradom Vlade RH poručili da će gradnjom krčkog LNG terminala i daljnjim kupovanjem fosilnog plina političari zadužiti sadašnje mlade generacije i prodati njihovu budućnost.

Prosvjedni performans na Markovu trgu organiziran je povodom prvog foruma Energetskog vijeća EU-a i SAD-a na temu izvoza LNG-a, koji se održava danas u Briselu, a na kojem sudjeluje i ministar Tomislav Ćorić. Svrha ovog Foruma jest promocija izvoza američkog LNG-a u zemlje Europske unije, uključujući Hrvatsku.

Tokom performansa, aktivisti i aktivistkinje su likom predsjednika Trumpa prikazali jak američki lobi koji već desetljećima potkopava ambicioznu akciju protiv klimatskih promjena.

“Europska unija i njene članice vrlo su licemjerne. S jedne strane, EU želi biti prikazana kao klimatski lider, a s druge strane sklapa vrlo štetne dogovore za daljnji izvoz ukapljenog ‘fosilnog’ plina iz države koja ne želi ratificirati Pariški sporazum i čiji predsjednik ne vjeruje u znanost”, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije te dodala: “Isto vrijedi i za Vladu RH, a posebno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje ne obavlja svoj posao zaštite okoliša, već služi kao PR služba fosilnoj industriji”.

Ana Žerjav iz inicijative “Fridays For Future - Zagreb” istaknula je da se izgradnjom LNG terminala na Krku obvezujemo na dugoročan uvoz fosilnog goriva tj. ukapljenog metana koji je kao staklenički plin puno potentniji i smrtonosniji od CO2.

“Osim što služi isključivo korporativnim interesima fosilnih tvrtki, izgradnja LNG infrastrukture dokazano neće pomoći građanima i građankama RH u smanjivanju kućanskih energetskih troškova. Umjesto toga, ugrozit će lokalni turizam kvarnerskog priobalja i otoka te najpogubnije od svega, osuditi današnje mlade generacije na tzv. 'klimatski holokaust'. A to znači socijalni kolaps, patnju i smrt neviđenih razmjera u bliskoj budućnosti, kao izravnu posljedicu zagrijavanja planete, klimatske destabilizacije i entropije uzrokovane, između ostalog, daljnjom eksploatacijom arhaičnih fosilnih goriva poput plina”, komentirala je Žerjav.

Zbog svega navedenog, 200 organizacija civilnog društva iz Europe i SAD-a, uključujući Zelenu akciju, je uoči Foruma uputilo otvoreno pismo u kojem se protive porastu uvoza i izvoza LNG-a. Naime, prema zajedničkoj izjavi EU-SAD, uvoz LNG-a u EU povećao se za 181% od srpnja 2018. godine.

No, kontinuirano korištenje LNG-a potkopava kritične klimatske ciljeve. Umjesto jačeg razvoja LNG-a na obje strane Atlantika, trebali bi se usredotočiti na prestanak korištenja fosilnih goriva, uključujući LNG, i to što je brže moguće. Učiniti drugačije značilo bi da se zanemaruju postojeća znanstvena istraživanja koja dokazuju negativne klimatske posljedice korištenja plina, teške posljedice po zdravlje ljudi i okoliš jer se američki LNG dobiva štetnom metodom hidrauličkog frakturiranja (tzv. fracking), kao i loše gospodarske posljedice povezane s današnjom potrošnjom fosilnih goriva.

Što se tiče Hrvatske, umjesto da postane doista energetski neovisna tako da pametno ulaže u razvoj obnovljivih izvora energije, čini se da ostaje samo pijun u geopolitičkoj igri između EU-a, SAD-a i Rusije. “Nemamo vremena za ovakve opasne igre. Jedino što treba biti važno jest maksimalno ublažavanje klimatske krize u kojoj već živimo”, zaključila je Mileta.

Zato su se učenici i učenice iz Hrvatske priključili klimatskim prosvjedima milijuna mladih širom svijeta te ne planiraju odustati. “Pozivamo sve na sljedeći 'školski štrajk za klimu', koji će se održati 10. svibnja u 14.30 sati na Europskom trgu u Zagrebu, budući da Vlada RH ne radi svoj posao”, dodala je Žerjav.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.