hr en
  • change the contrast
  • change the font

U Puli održana međunarodna konferencija o ponovnoj upotrebi

Na “Reuse” konferenciji prikazani su odlični primjeri ponovne uporabe u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta “Communities go circular”, u kojem je Zelena akcija partner te je okupila stručnjake, aktiviste i građane posvećene konceptu kružnog gospodarstva i zero waste praksi. Održala se u Društvenom centru Rojc i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli, s bogatim programom raznolikih predavanja, radionica i panela. 

Prvog dana konferencije predstavljeni su rezultati projekta kojeg u posljednje dvije godine provode organizacije iz Hrvatske, Italije i Slovenije - Zelena akcija, Zelena Istra, Zero Waste Italy, Ekologi brez meja i KNOF.  Projektom je obuhvaćeno više od 1000 građana koji su sudjelovali na nekoj od brojnih projektnih aktivnosti: više od 40 radionica za građane, sedam radionica za donositelje odluka, udruge i nevladine organizacije, četiri međunarodne konferencije na temu ponovne uporabe i popravaka, izložbe, koncerti, zagovaračke aktivnosti u području prava na popravak i ponovne uporabe. U projektu su izrađene i smjernice s primjerima dobre prakse i uputama za pokretanje projekata ponovne uporabe u lokalnim zajednicama.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja o stavovima građana o popravljanju, provedenog u sklopu projekta. Rezultati pokazuju kako velika većina građana i građanki, preko 90 posto, smatra da bi ih poticajne mjere, kao što su uvođenje niže stope PDV-a ili bonova za popravak, potaknule na češće popravljanje proizvoda. Na rezultate ankete naslanja se i dokument s analizom europske legislative o pravu na popravak i preporukama za njezino unaprjeđenje, koji je također izrađen u okviru projekta. Osim navedenog, predstavljena je i “zero waste” certifikacija za gradove i općine koju provodi mreža Zero Waste Europe i Zelena akcija kao koordinator za RH. Također, održana je kreativna radionica EcoLamps na kojoj su sudionici izrađivali jedinstvene lampe od reciklirane plastike. Nakon radionice otvorena je izložba "Održiva rješenja" koja je prikazala inovativna i održiva dizajnerska rješenja fokusirana na sekundarne materijale.

Drugi dan konferencije započeo je panel diskusijom "Na putu prema gradu bez otpada" gdje su govornici iz Hrvatske i Italije predstavili inspirativne primjere gradova i zajednica koji su uspješno implementirali zero waste koncepte. Komunalno poduzeće “VG čistoća” iz Velike Gorice predstavilo je dosadašnje rezultate i buduće planove za proceso certifikacije za “zero waste” grad, u suradnji sa Zelenom akcijom. Predstavljen je i uspješan projekt “Riperaj” popravljaone koju vodi komunalno poduzeće Čistoća d.o.o. iz Rijeke. Predstavnici Grada Pula i komunalnog poduzeća Herculanea govorili su o izazovima za njihovo sustav gospodarenja otpadom, pritisku turističkog sektora i planovima za izgradnju kompostane i centra za ponovnu uporabu otpada u Puli.

Nakon toga, uslijedila je diskusija “Kako voditi reuse projekte u zajednici?” s naglaskom na praktične i inspirativne primjere. Marko Košak iz Zelene akcije predstavio je dugogodišnji uspješan primjer Biciklopopravljaone, a Marko Grbac iz Zelene Istre Radionu Re-Geppetto. Predstavljeni su i primjeri Knjižnice stvari iz Ljubljane, Reuse butik kolektiva KNOF te uspjesi društvenog poduzeća Humana Nova iz Čakovca. Zaključeno je kako su ovakvi projekti upravo ti koji doprinose okolišnim i socijalnim ciljevima EU politika, ali da na kraju dana ne postoje sistemska rješenja i konkretna podrška te su projekti prepušteni osobnom entuzijazmu pojedinaca, inicijativa, udruga i zadruga.

Konferencija je završila radionicom kuhanja s ostacima hrane, pod vodstvom kuhara i ekološkog poljoprivrednika, Matije Horga iz OPG-a Horg. Sudionici su imali priliku naučiti kako smanjiti otpad u kuhinji na kreativan i održiv način.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

__________ 

Događaj je organiziran u sklopu Projekta “Communities go circular”. Projekt financira Europska unija u sklopu programa „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme, (CERV)”. Izražena stajališta i mišljenja, međutim, odražavaju samo stajališta i mišljenja autora i ne predstavljaju nužno ona Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Za njih se ne mogu smatrati odgovornima niti Europska unija niti EACEA.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.