hr en
  • change the contrast
  • change the font

U Glavini Donjoj održana radionica o rijeci Vrljici

Vrljika2

Glavina Donja, Imotski – Mala rijeka sa šest općina i dvije države u svom području treba hitnu akciju i hitne dogovore dviju država oko rješavanja trenutnih problema.

Rijeka Vrljika, iako mala rijeka, osim što predstavlja žilu kucavicu Imotskom kraju, ona obiluje visokom biološkom raznolikošću i endemskim vrstama (naročito riba); a uz to je i dosta neistražena, pa se niti ne zna njena prava vrijednost. Nadzemno i podzemno je povezana s rijekom Trebižat u BiH te slivom Neretve, te kao takva predstavlja jednistven riječni sustav, sličan, ali opet različit od obiju rijeka. U isto vrijeme sama rijeka je pod velikim pritiskom – potrebe lokalnog stanovništva, naseljavanje, vodnogospodarske mjere, nepostojanje sustava sakupljanja i pričišćavanja otpadnih voda, administrativna rascjepkanost, što sve u većoj ili manjoj mjeri utječe na ekološko stanje rijeke Vrljike, kvalitetu vode i samog života u regiji.

U srijedu 10. prosinca 2008. godine, u Glavini Donjoj, održana je višedionička radionica na temu rijeke Vrljike, tj,. očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti te upravljanja istim. Na radionici su izneseni su svi ovi problemi, a kao najveći uzročnik ovakve situacije proizašao je problem neprovedbe zakona i slaba kontrola provedbe. U najskorije vrijeme bi se trebalo poraditi na prekograničnoj suradnji, kao i onoj međusektorskoj, pa su se sudionici dogovorili oko hitnog organiziranja sastanaka na prekograničnom i međusektorskom nivou. Također kao ključna aktivnost navedena je potreba animiranja i uključivanja lokalnog stanovništva u rješavanje problema, jer koliko uzrokuju te probleme, toliko ih mogu i sami riješiti.
Popularizacija rijeke Vrljike i Imotskog kraja je navedena kao bitna za razumijevanje i edukciju šire javnosti o prirodnim ljepotama ovog kraja, ali i izazovima s kojima se susreće, a takve aktivnosti (dokumentarni film, TV emisije) bi se odaslale van i kao svojevrstan poziv u pomoć svim relevantnim institucijama i strukturama.

Na radionici je bilo prisutno dvadesetak sudionika iz obje zemlje, predstavnika znanstvenika, lokalne uprave, ribiča, nevladnih organizacija, Hrvatskih voda te turističke zajednice; gdje su predstavljali glas naroda i kroz radne grupe raspravljali o viziji života u vrljičkom kraju, o problemima u očuvanju i upravljanju rijekom, te o mogućim rješenjima kako bi se osigurao kvalitetan život u regiji, u skladu s potrebama prirode.

Za dodatne informacije:
Irma Popović, Koodinatorica projekta, Zelena akcija, Tel: 01/4818 480, mob: 099 3149 625

Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz fond CARDS 2004 u ukupnom iznosu od 1.080.004,1 HRK. Pored Zelene akcije iz Zagreba u projekt su uključene i Brodska ekološka udruga Zemlja-BEUZ iz Slavonskog Broda, Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” ogranak Ploče, te udruge iz Bosne i Hercegovine: Eko Neretva iz Jablanice i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke. Cilj projekta je podizanje svijesti, znanja i razine prekogranične suradnje na zaštiti okoliša kroz promicanje zaštite biološke raznolikosti rijeka i održivo korištenje prirodnih resursa u široj pograničnoj regiji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.