hr en
  • change the contrast
  • change the font

Tko će odgovarati za zagađenje u Vrginmostu?

Web  1920 x 1080 piksela   6

Zelena akcija već mjesecima pomno prati slučaj tlačenja stanovnika i radništva u Vrginmostu od strane zagađivača, tvrtke Phaten Plastic Recycling.

Naime, od kad je zagađivač otvorio tvrtku za recikliranje plastike u Vrginmostu, zajednica se guši u plastici i nusproduktima taljenja. No, iako zagađivači sada odlaze, zagađenje ostaje i pitanje je tko će za njega odgovarati. 

Usprkos tome što su sve nadležne institucije pravovremeno bile obaviještene od strane same zajednice, općina, županija pa i država nisu učinili baš ništa kako bi zaštitili ljudska prava osoba izloženih toksičnom zagađenju. Tek kada su se u cijeli slučaj uključili mediji, Zelena akcija i ostale organizacije koje su pružile pomoć lokalnoj zajednici, institucije su bile prisiljene reagirati. 

Zagađenje tla, vode i zraka, osim što uništava prirodu, ozbiljno narušava zdravlje svima koji su izloženi, a posebno onih koji žive od vlastitog uzgoja hrane.

Međutim, Sisačko-moslavačka županija ne samo da nije reagirala na brojne pritužbe od strane mještana Vrginmosta, već je zagađivaču uredno izdala i dozvolu (za trovanje) i to na temelju elaborata koji je u tolikoj mjeri nedosljedan i nelogičan da je uvredljiv za sve izrađivače studija (osim za one koje plaćaju sami zagađivači ).

Zagađivač i njihovi plaćenici međutim ne staju na tome da direktno narušavaju samo fizičko zdravlje ljudi, već i ono psihičko putem različitih suptilnih prijetnji i manipulacija.

Ni na što od toga do navedenog dosad se nije reagiralo! Ali se po brzom postupku reagiralo na “anonimnu” prijavu inspekciji rada protiv lokalne nevladine udruge  što doprinosi sustavnom ugnjetavanju već ugrožene zajednice - jedne od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj.

Uz slučaj Drave Internatonal, ovo je druga katastrofa vezana uz postrojenja za reciklažu plastike u manje od godinu dana, što jasno pokazuje kako rješenje za globalno zagađenje plastikom ne može biti puko recikliranje. Ako želimo iskorijeniti okolišni kriminal i probleme vezane uz reciklažu plastike, donositelji odluka trebaju početi u samom korijenu; prestati pogodovati plastičnom lobiju i drastično smanjiti proizvodnju, potrošnju i profit koji zgrče industrija fosilnih goriva. U fokusu vladajućih, koji bi se o nama trebali brinuti, moraju biti same zajednice i njihova dobrobit, a ne zarada zagađivača.

Zelena akcija je u solidarnosti s mještanima Vrginmosta i inicijativom “Stop Phaten Plastic Recycling” te nećemo stati dok se pravda ne zadovolji i dok odgovorni ne odgovore za svoje zločine.

 

 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.