hr en
  • change the contrast
  • change the font

Što je to TTIP i zašto se šuti o tome?

U utorak 17.11.2015., u okviru programa multimedijalne instalacije “Početnica” koji su organizirali Drugo more i Direktna demokracija u školi, u suradnji sa Zelenom akcijom u Rijeci je održana tribina pod naslovom “Što je to TTIP i zašto se o tome šuti?”

Na tribini su govorili Duje Prkut (GONG), Andrej Gnezda (Umanotera, slovenska kampanja protiv TTIP-a) te Hrvoje Radovanović (Zelena akcija), a okupila je 15-ak zainteresiranih građana i građanki. Predstavnici GONG-a i Zelene akcije održali su izlaganja o mehanizmu rješavanja sporova između investitora i države (ISDS) i regulatornoj suradnji, kao dvjema najvećim prijetnjama koje donosi TTIP, te dali kratak pregled dosadašnjih aktivnosti u kampanji protiv TTIP-a u Hrvatskoj. Andrej Gnezda je sudionike upoznao sa slovenskom kampanjom protiv ovog ugovora te predstavio rezultate studije o utjecaju TTIP-a na slovensko gospodarstvo. Nakon uvodnih izlaganja, među prisutnima je uslijedila zanimljiva rasprava koja je pokazala zainteresiranost građana za ovu temu te korisnost održavanja sličnih tribina i po drugim dijelovima Hrvatske. Također, tribina je iskorištena za povezivanje s organizacijama i pojedincima zainteresiranim za uključivanje u nacionalnu kampanju protiv TTIP-a.

TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo) je najveći sporazum o slobodnoj trgovini u ljudskoj povijesti o kojem se trenutno pregovara između Europske unije i Sjedinjenih američkih država. Deklarativna svrha ovog sporazuma jest povećati trgovinsku razmjenu između dvije najmoćnije privrede svijeta što bi navodno trebalo rezultirati novim gospodarskim zamahom, otvaranjem novih radnih mjesta i sl. Međutim, kritičari sporazuma upozoravaju kako je njegov stvarni cilj uklanjanje preostalih prepreka akumulaciji kapitala harmoniziranjem zakonodavstva, pri čemu će najvjerojatnije doći do deregulacije i snižavanja standarda s obje strane Atlantika. Razlozima za zabrinutost pridonose i tajnovitost i netransparentnost samog procesa, pri čemu javnost informacije o sadržaju pregovora dobiva na kapaljku, uglavnom preko dokumenata koji slučajno procure u javnost.

Tribina je održana uz financijsku pomoć mreže Friends of the Earth Europe (FoEE).

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.