hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Što je to TTIP i zašto se šuti o tome?

U utorak 17.11.2015., u okviru programa multimedijalne instalacije “Početnica” koji su organizirali Drugo more i Direktna demokracija u školi, u suradnji sa Zelenom akcijom u Rijeci je održana tribina pod naslovom “Što je to TTIP i zašto se o tome šuti?”

Na tribini su govorili Duje Prkut (GONG), Andrej Gnezda (Umanotera, slovenska kampanja protiv TTIP-a) te Hrvoje Radovanović (Zelena akcija), a okupila je 15-ak zainteresiranih građana i građanki. Predstavnici GONG-a i Zelene akcije održali su izlaganja o mehanizmu rješavanja sporova između investitora i države (ISDS) i regulatornoj suradnji, kao dvjema najvećim prijetnjama koje donosi TTIP, te dali kratak pregled dosadašnjih aktivnosti u kampanji protiv TTIP-a u Hrvatskoj. Andrej Gnezda je sudionike upoznao sa slovenskom kampanjom protiv ovog ugovora te predstavio rezultate studije o utjecaju TTIP-a na slovensko gospodarstvo. Nakon uvodnih izlaganja, među prisutnima je uslijedila zanimljiva rasprava koja je pokazala zainteresiranost građana za ovu temu te korisnost održavanja sličnih tribina i po drugim dijelovima Hrvatske. Također, tribina je iskorištena za povezivanje s organizacijama i pojedincima zainteresiranim za uključivanje u nacionalnu kampanju protiv TTIP-a.

TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo) je najveći sporazum o slobodnoj trgovini u ljudskoj povijesti o kojem se trenutno pregovara između Europske unije i Sjedinjenih američkih država. Deklarativna svrha ovog sporazuma jest povećati trgovinsku razmjenu između dvije najmoćnije privrede svijeta što bi navodno trebalo rezultirati novim gospodarskim zamahom, otvaranjem novih radnih mjesta i sl. Međutim, kritičari sporazuma upozoravaju kako je njegov stvarni cilj uklanjanje preostalih prepreka akumulaciji kapitala harmoniziranjem zakonodavstva, pri čemu će najvjerojatnije doći do deregulacije i snižavanja standarda s obje strane Atlantika. Razlozima za zabrinutost pridonose i tajnovitost i netransparentnost samog procesa, pri čemu javnost informacije o sadržaju pregovora dobiva na kapaljku, uglavnom preko dokumenata koji slučajno procure u javnost.

Tribina je održana uz financijsku pomoć mreže Friends of the Earth Europe (FoEE).

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.