hr en
  • change the contrast
  • change the font

Specijalci prekinuli mirni prosvjed zaštitnika rijeka Bosne i Hercegovine!

1specijala 5

Progon zaštitnika rijeka u Bosni i Hercegovini (BiH) događa se upravo za vrijeme održavanja 6. Sastanka članica Arhuške konvencije u Budvi, na kojoj sudjeluju i predstavnici Centra za životnu sredinu iz BiH koji vode kampanju za obranu rijeka.

Spomenuta Konvencija, između ostalog, sadrži odredbe o zaštiti okolišnih aktivista i aktivistkinja od ovakvih postupaka. Naime, Konvencija određuje kako je „svaka stranka dužna osigurati da osobe koje ostvaruju svoja prava sukladno odredbama ove Konvencije ne budu ni na koji način kažnjene, gonjene ili uznemiravane zbog svoje djelatnosti“. Iako je BiH članica Arhuške konvencije, specijalna policija je danas uklonila prosvjednice i prosvjednike s mosta gdje su blokirali prolaz strojevima i cijevima za izgradnju hidroelektrane na rijeci Kruščici.

Izdavanje dozvola za hidroelektranu popraćeno je nizom nepravilnosti i bez odgovarajućeg sudjelovanja javnosti, što je potaklo građanke i građane da se mirnim okupljanjem bore za rijeku koja opskrbljuje više od 150.000 ljudi pitkom vodom.

Građanke i građani samo žele ostvariti svoja prava koja im daje Arhuška konvencija - pravo na informaciju i sudjelovanje u donošenju odluka - a mirno okupljanje koje je najavljeno policiji ne predstavlja nikakvu protuzakonitu radnju.

Zelena akcija/FoE Croatia, u ime mještana Kruščice, ali i svih okolišnih aktivista i aktivistkinja, poziva građane i građanke Republike Hrvatske da obrate pažnju i izraze zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i progona aktivista i aktivistkinja za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.