hr en
  • change the contrast
  • change the font

Reakcija Zelene akcije na skandaloznu izjavu ministrice Dropulić

Puto3v

Ogorčeni smo izjavom ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnje, Marine Matulović - Dropulić, koju je jučer prenijela HINA. Ministrica Dropulić je još jednom pokazala zašto bi kao ministrica zaštite okoliša trebala dati ostavku što je Zelena akcija, uz potporu nekoliko tisuća građana i zatražila još 16. srpnja ove godine.

Ministrica Dropulić je na predstavljanju projekta "Razvoj sustava upravljanja opasnim otpadom, uključujući uočavanje i upravljanje 'kriznim točkama' u Hrvatskoj", koji se financirao iz programa EU-a Phare 2006. izjavila da ona i nakon 7 godina mandata kao ministrica zaštite okoliša još uvijek ne zna koliko u Hrvatskoj zapravo nastane opasnog otpada, a kamoli da je uspostavila sustav kojim bi se sav opasni otpad zbrinjavao na adekvatan način. Podsjećamo da je prema važećem Zakonu o otpadu upravo Ministarstvo zaštite okoliša odgovorno za upravljanje opasnim otpadom, a ovakve ministričine izjave samo dokazuju kako se u Hrvatskoj vrlo lako može dogoditi mađarski scenarij. Zadnje procjene pokazuju da se čak 78 % opasnog otpada u Republici Hrvatskoj neadekvatno zbrinjava.

No ministrica tu nije stala, već je izjavila i kako Hrvatskoj treba spalionica opasnog otpada. Da je ostala samo malo duže na predstavljanju vlastitog projekta čula bi izjave međunarodnog tima koji je vodio projekt, a koji nakon provedenog projekta vrijednog 2,5 milijuna EUR plaćenih od poreznih obveznika iz EU i RH, tvrde da Hrvatskoj nije potrebna spalionica opasnog otpada te su predstavili kako bi trebao izgledati idealan sustav upravljanja opasnim otpadom. Ministrica je i priznala da poduzeća krše zakone kada ne šalju izvješća o nastajanju opasnog otpada te da će ih "morati početi kažnjavati". Očito je Ministarstvo imalo neke druge prioritete kada je nakon performansa u kojem se upozoravalo na problem opasnog otpada pokrenulo prekršajni postupak protiv Zelene akcije upravo zbog pokušaja ilegalnog odlaganja opasnog otpada, a koji postupak je Ministarstvo nedavno izgubilo na Općinskom sudu u Zagrebu.

Zbog ovako katastrofalnog stanja u sustavu upravljanja opasnim otpadom kao i zbog činjenice da smo Ministarstvu zaštite okoliša proslijedili prijavu prije 3 godine o ilegalnom zakapanju opasnog otpada nedaleko od tvornice "Portun Ferrum", i dalje sumnjamo u najnovije službeno policijsko izvješće kako su radnike ubili neadekvatna ventilacija i ugljični dioksid.

Kontakt:
Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719253

Documents

Reakcija na skanadaloznu izjavu ministrice Dropulić

PDF 68.5 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.