hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Reakcija Zelene akcije na skandaloznu izjavu ministrice Dropulić

Puto3v

Ogorčeni smo izjavom ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnje, Marine Matulović - Dropulić, koju je jučer prenijela HINA. Ministrica Dropulić je još jednom pokazala zašto bi kao ministrica zaštite okoliša trebala dati ostavku što je Zelena akcija, uz potporu nekoliko tisuća građana i zatražila još 16. srpnja ove godine.

Ministrica Dropulić je na predstavljanju projekta "Razvoj sustava upravljanja opasnim otpadom, uključujući uočavanje i upravljanje 'kriznim točkama' u Hrvatskoj", koji se financirao iz programa EU-a Phare 2006. izjavila da ona i nakon 7 godina mandata kao ministrica zaštite okoliša još uvijek ne zna koliko u Hrvatskoj zapravo nastane opasnog otpada, a kamoli da je uspostavila sustav kojim bi se sav opasni otpad zbrinjavao na adekvatan način. Podsjećamo da je prema važećem Zakonu o otpadu upravo Ministarstvo zaštite okoliša odgovorno za upravljanje opasnim otpadom, a ovakve ministričine izjave samo dokazuju kako se u Hrvatskoj vrlo lako može dogoditi mađarski scenarij. Zadnje procjene pokazuju da se čak 78 % opasnog otpada u Republici Hrvatskoj neadekvatno zbrinjava.

No ministrica tu nije stala, već je izjavila i kako Hrvatskoj treba spalionica opasnog otpada. Da je ostala samo malo duže na predstavljanju vlastitog projekta čula bi izjave međunarodnog tima koji je vodio projekt, a koji nakon provedenog projekta vrijednog 2,5 milijuna EUR plaćenih od poreznih obveznika iz EU i RH, tvrde da Hrvatskoj nije potrebna spalionica opasnog otpada te su predstavili kako bi trebao izgledati idealan sustav upravljanja opasnim otpadom. Ministrica je i priznala da poduzeća krše zakone kada ne šalju izvješća o nastajanju opasnog otpada te da će ih "morati početi kažnjavati". Očito je Ministarstvo imalo neke druge prioritete kada je nakon performansa u kojem se upozoravalo na problem opasnog otpada pokrenulo prekršajni postupak protiv Zelene akcije upravo zbog pokušaja ilegalnog odlaganja opasnog otpada, a koji postupak je Ministarstvo nedavno izgubilo na Općinskom sudu u Zagrebu.

Zbog ovako katastrofalnog stanja u sustavu upravljanja opasnim otpadom kao i zbog činjenice da smo Ministarstvu zaštite okoliša proslijedili prijavu prije 3 godine o ilegalnom zakapanju opasnog otpada nedaleko od tvornice "Portun Ferrum", i dalje sumnjamo u najnovije službeno policijsko izvješće kako su radnike ubili neadekvatna ventilacija i ugljični dioksid.

Kontakt:
Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719253

Dokumenti

Reakcija na skanadaloznu izjavu ministrice Dropulić

PDF 68.5 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.