hr en
  • change the contrast
  • change the font

Reakcija na plinski skandal u HEP-u

Img 2151

Osim što se moramo nositi s posljedicama klimatskih promjena, koje ovih dana itekako osjećamo, a za koje su kriva fosilna goriva, moramo se nositi i s nesposobnom Vladom.

Otkad je počeo rat u Ukrajini i produbila se energetska kriza, slušamo kako moramo pojačati uvoz plina i zbog toga povećati kapacitet krčkog LNG terminala za čak 100 posto jer ćemo se inače smrzavati zimi. Isto tako, Vlada regulira cijene energenata kako nam se računi ne bi previše povećali, što je pohvalno, no istovremeno saznajemo kako ne samo da imamo dovoljno plina, već ga je i previše. HEP ne zna kud s njim pa ga praktički daje za ‘džabe’, dok je otkupna cijena velika pa time gubi milijune eura. 

HEP je prozvao ministra Filipovića i premijera Plenkovića za odgovornost, dok su oni prebacili loptu na HEP. Tko je tu lud i tko koga obmanjuje? Tko će zapravo snositi odgovornost za nastalu štetu? Dokazi upućuju na resorno ministarstvo i samog premijera. Može Plenković milijun puta reći "naši građani, naši umirovljenici, naši poduzetnici.." kada je sasvim jasno da on pod "naši" vidi samo HDZ-ovce i radi sve da ih zaštiti ili da im pogoduje. 

Bitno je razumjeti da Vlada sa subvencijimama za plin samo gasi vatru, a istovremeno ne radi ništa po pitanju dugoročnih rješenja i odmicanja od fosilnih goriva. Posljedica su ovakve špekulacije koje na kraju uvijek mi plaćamo.

Zato, dosta je manipulacije i laži od strane vlasti koja kontinuirano gubi ili krade javni, naš, novac koji bi se mogao investirati u Sunčevu energiju umjesto u prljavi plin. Da imamo vladu koja doista mari za građane i građanke i koja želi biti svijetli primjer u Europi, mogli bismo na svim našim krovovima imati solarne panele, i izolirane kuće i stanove, biti čak energetski neovisni ili općenito imati domove dostojne života. Umjesto toga, mi smo na začelju Europe. No, ima nas koji i koje ne padamo na njihove laži i nećemo odustati od naših zahtjeva za domove bez prljavih fosilnih goriva, isto kao što smo, primjerice, zajedno zaustavili bušenje Jadrana zbog nafte.

Pratite naše aktivnosti i podržite kampanju protiv proširenja LNG terminala na Krku jer nam dugoročno uvoz dodatnog plina NE treba! Ono što trebamo jest nova energetska politika  koja ne gleda u prošlost prepunu prljavih energenata, već u budućnost temeljenu na obnovljivim izvorima energije.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.