hr en
  • change the contrast
  • change the font

REAKCIJA: Miroslav Škoro širi prljave laži o Zelenoj akciji kojima obmanjuje javnost

30za profile 1   1

Njegovi navodi o iznosima koje je Zelena akcija (ZA) ugovorila s javnim tijelima potpuno su lažni te odbijamo svaki pokušaj blaćenja udruge civilnog društva koja već više od 30 godina radi za javni interes te putem svojih programa pruža brojne usluge stanovnicima ove zemlje.

Škoro pokušava stvoriti dojam da osnovati udrugu znači automatski dobiti novac iz proračuna što je srećom daleko od istine. Financijska sredstva kojima je ZA raspolagala ili trenutno raspolaže ugovorena su putem kompetitivnih javnih natječaja ili poziva i nenamjenski nije potrošena niti lipa.

Škoro je u svojoj objavi naveo iznos koji se odnosi na razdoblje od 2013. do 2020. insinuirajući da je politički angažman Tomislava Tomaševića financiran njegovim radom u Zelenoj akciji iako u navedenom periodu u Zelenoj akciji uopće nije radio, osim nekoliko mjeseci 2013. Pri tome je “veliki ekonomist” Škoro još i pogrešno zbrojio iznose. Naime, naši ukupni prihodi u navedenom periodu znatno su niži. Nadalje, Škoro je insinuirao da je cijeli iznos koji je ZA ugovorila temeljem odabira na raznim javnim natječajima iznos koji joj je dodijeljen od strane Grada Zagreba odlukom Milana Bandića iako u navedenom periodu primici od Grada čine tek 2,24% ukupnih prihoda Zelene akcije. Primici od Grada Zagreba u najvećem dijelu odnose se na financiranje Zelenog telefona ZA koji postoji skoro 29 godina i koji je u svom radu zaprimio gotovo 30 000 prijava građana i građanki te im na taj način pomogao u rješavanju niza njihovih problema koji se odnose na zaštitu okoliša. Sličan pokušaj Grada Zagreba da osnuje vlastiti servis za građane propao je radi nedostatka znanja, iskustva i povjerenja javnosti koje Zeleni telefon ZA uživa već dugi niz godina.

Žalosno je što je civilno društvo tema u javnosti jedino kada ga se lažno prikazuje, blati i ocrnjuje bez ikakvih argumenata. Budući da Zelena akcija transparentno koristi financijska sredstva koja su joj dodijeljena putem javnih natječaja, Škoro ovime blati i sve institucije na čijim su natječajima projekti naše udruge ocijenjeni kao visoko kvalitetni, potrebni i, najvažnije, kao korisni za društvo. Spomenimo još i kako svake godine ovlaštena revizorska kuća provodi i vanjsku financijsku reviziju rada Zelene akcije, a sve u svrhu transparentnosti jer smo odgovorni, prije svega, građanima i građankama, u čijem interesu djelujemo. Sve informacije koje je Škoro “otkrio” o poslovanju Zelene akcije godinama su javno dostupne, osim onih koje je izmislio.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.