hr en
  • change the contrast
  • change the font

Protiv Zakona o strateškim investicijskim projektima

Konačna verzija Zakona o strateškim investicijskim projektima sadrži sve štetne odredbe prethodnog prijedloga Zakona, a u pojedinim segmentima ukida i one minimalne kriterije koji su trebali spriječiti zloupotrebe. Danas su to naglasili GONG, Udruženje hrvatskih arhitekata, Pravo na grad i Zelena akcija na prosvjednoj akciji koju su organizirali ispred Hrvatskog sabora povodom rasprave o Konačnom prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima.

Navedeni Zakon ukida obavezu izrade detaljnih i urbanističkih planova uređenja za strateške projekte i na taj način smanjuje kontrolu gradnje u najosjetljivijim krajolicima Hrvatske te praktički dokida sudjelovanje javnosti u realizaciji projekata. Kriteriji za proglašenje strateških projekata su nejasni i podložni interpretaciji, a o proglašenju strateških projekata gotovo samostalno odlučuje Vlada, bez ikakvih konzultacija s građanima, pa čak i bez konzultacija sa Saborom. Također, za ishođenje potrebnih dozvola i mišljenja propisan je iznimno kratak rok od 15 dana čime se šalje poruka kako su svi postojeći upravni postupci suvišni, a briga o stručnoj utemeljenosti odluka nebitna.

Osim navedenih problema, Konačni prijedlog Zakona uklanja cijeli jedan članak koji je u prijašnjoj verziji prijedloga Zakona (članak 8.) nalagao da se projekt ne može proglasiti strateškim ako je investitoru izrečena pravomoćna osuđujuća presuda za kaznena djela poput primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja i ovlasti, udruživanja za počinjenje kaznenih djela, protuzakonitog posredovanja, prijevare u gospodarskom poslovanju te kaznenog djela protiv okoliša. Uklanjanje navedenog članka iz Konačnog prijedloga Zakona predložio je klub zastupnika HDZ-a, a koalicijska Vlada s SDP-om na čelu je ovakvu verziju Zakona prihvatila i poslala u saborsku proceduru. Kako bi prokazali ovakvu suradnju, aktivisti su ispred zgrade Sabora došli s velikim transparentom na kojem se nalazio sadržaj navedenog članka Zakona. Aktivisti su nosili majice na kojima je pisalo SDP i HDZ te su koristeći megafon pročitali kaznena djela koja se spominju u članku. Nakon toga su crvenom bojom prekrižili cijeli transparent, simbolički prikazujući suradnju ovih dviju stranaka u pogodovanju pravomoćno osuđenim investitorima.

Na prosvjednoj akciji su izjave za medije dali Željka Leljak Gracin (Zelena akcija), Nives Miošić (GONG), Hrvoje Hrabak (Udruženje hrvatskih arhitekata) i Teodor Celakoski (Pravo na grad) u kojima su od saborskih zastupnika tražili da glasaju protiv ovog štetnog zakonskog prijedloga.

Fotografije s akcije u visokoj rezoluciji možete preuzeti ovdje.

Kratki video s akcije možete pogledati ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.