hr en
  • change the contrast
  • change the font

Prometni sustav promijeni – klimatsku krizu pobijedi!

„Prometni sektor jedan od najvećih uzročnika klimatskih promjena, a Hrvatska nema realan plan kojim bi se to promijenilo“, poručili su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas na Svjetski dan bez automobila.

Akcijom na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava istaknuli su kako je potrebno hitno poduzeti mjere kojima će ubrzano početi dekarbonizacija prometa. Akciji su se pridružili i biciklisti iz međunarodnog kolektiva Ecotopia Biketour, koji su biciklirali iz Praga.

Zelena akcija obilježava Dan bez automobila kontinuirano već 20 godina. U tom periodu povećana je svijest o negativnim aspektima ekspanzije motornih vozila, ali na žalost nije ostvaren napredak u smanjenju utjecaja na klimu. „Broj motornih vozila u Hrvatskoj u posljednja dva desetljeća porastao je za više od 50%, a preko 99% ih kao pogon koriste isključivo fosilna goriva. Zbog izgradnje novih cesta, parkirališta i garaža betonizirale su se goleme količine zelenih površina. Željeznički promet je spor, neučinkovit, uz redovna kašnjenja, a infrastruktura drastično podinvestirana.“, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Naglasio je kako je Hrvatskoj potreban snažan javni investicijski zamah u željezničku infrastrukturu, veći od onog koji se predviđa postojećim strategijama i sredstvima u Planu oporavka.

Aktivisti i aktivistice su naglasili kako je s ciljem dekarbonizacije prometa nužan potpuni zaokret u prometnoj politici te primjena hijerarhijskog principa „Izbjegni – Promijeni – Unaprijedi“ (eng. Avoid – Shift – Improve). To znači da je u prvom redu potrebno osmisliti prometni sustav u kojem će se smanjiti potreba za korištenjem motornih vozila. Kako bi se to ostvarilo, u gradovima je potrebno širiti pješačke zone, kreirati atraktivne i sigurne pješačke rute. Sastavni dio prostornog planiranja treba biti stvaranje policentričnih gradova u kojima će stanovnici velik dio svojih potreba moći zadovoljiti u blizini mjesta stanovanja ili rada, čime se značajno smanjuje broj putovanja motornim vozilima. Drugi korak je promjena prevladavajućih vrsta prometa, tj. smanjenje korištenja osobnih automobila u gradovima  i povećanje korištenja javnog prijevoza te bicikala, a na međugradskoj i međunarodnoj razini smanjenje korištenja zračnog prijevoza, a povećanje željezničkog. Treći korak je unaprjeđenje samih motornih vozila, kako bi manje utjecala na klimu, npr. njihova elektrifikacija. Sve to pokazuje da nije samo dovoljno da automobili budu manji zagađivači, već je nužno da se promijeni pristup korištenju prometa.

Svjetski dan bez automobila obilježava se svake godine 22. rujna, čime se osvještavaju  negativne posljedice intenzivnog korištenja automobila poput onečišćenja zraka, doprinosa klimatskim promjenama, proizvodnji buke i zauzimanja javnih površina te promiču održivi oblici prometa, kao što su biciklistički, pješački i javni promet.

Fotografije s akcije možete pogledati u fotogaleriji.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.