hr en

Priopćenje povodom smanjenja površine Parka prirode Medvednica

Medved malo

Operacija na plućima grada - smanjenje površine Parka prirode Medvednica

Na sjednici Vlade RH održanoj u Zagrebu 10. srpnja 2008. usvojen je Nacrt zakona kojim se smanjuje površina Parka prirode Medvednica! Umjesto da štite prirodne vrijednosti i sprečavaju divlju gradnju, Ministarstvo kulture i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva se zalažu za smanjenje površine Parka sa 22800 ha na 17900 ha.

Ovaj je prijedlog neprihvatljiv, kako sadržajno tako i proceduralno, iz slijedećih razloga:

1. U parku prirode se i sada smije graditi!
    Park prirode je vrlo niska razina zaštite (peta od ukupno šest međunarodno priznatih IUCN kategorija zaštite), pa je u njemu dopušteno čak i građenje, kamenolomi, lov i sječa šume, povrh rekreativnih i turističkih djelatnosti, stoga argumentacija da se u parku ne može graditi jednostavno ne stoji. Svi problemi koje pritom investitori mogu imati proizlaze prvenstveno iz loše riješene administracije i nadležnosti više tijela, odnosno zbog neučinkovitosti birokracije. Primjer da se u Parku može graditi je i širenje skijališta na Sljemenu te gradnja vodovoda do skijališta za proizvodnju umjetnog snijega.
  2. Vjerojatno je slijedeće smanjenje zelenih površina i šuma!
    Ukoliko se granica Parka pomakne vjerojatno će se prenamijeniti postojeće zelene površine koje su ostale izvan granica Parka kako je već uobičajeno u Gradu Zagrebu i stalnim izmjenama GUP-a. Time će se podsljemenska zona još više devastirati. Smanjenje šuma i zelenih površina dovodi i do lošije kvalitete zraka u tom području, veće erozije tla i mogućnosti poplava i do trajnog uništavanja krajolika. Ukoliko se već ide na smanjenje Parka prirode Medvednica radi nepovratno devastirane prirode zahtijevamo da se tih 5000 hektara kompenzira na istočnoj strani Medvednice. Kompenzacija u drugim dijelovima Hrvatske neće imati direktan utjecaj na građane Zagreba i okolice.
  3. Zaštićena područja treba bolje štiti i njihovu površinu treba povećati!
    Prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode u Hrvatskoj je zaštićeno 8.69% površine, od koje je najviše upravo u područjima parkova prirode sa niskim stupnjem zaštite. Postotak zaštićene prirode u RH je još uvijek ispod minimalnih 15% za zemlje članice EU, u kojima se konstantno povećava zaštićeno prirodno područje, što trenutno čini prosječno 20% površine svake zemlje članice EU. Hrvatska je nedavno proglasila Nacionalnu ekološku mrežu, ali osim donesene uredbe ne postoji nikakva zaštita na terenu. Stoga je mijenjanje granica Parka prirode Medvednica i smanjenje zaštićene površine u suprotnosti s europskim trendovima, a može postati i presedan za slične izmjene granica ostalih parkova prirode i drugih zaštićenih područja, što bi moglo imati nesagledive posljedice za prirodu u Hrvatskoj.
  4. Nacrt zakona nije bio na javnoj raspravi!
    Tijekom jeseni 2005. godine, na javnu raspravu je upućen Prostorni plan Parka prirode Medvednica, ali sam “Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice parkom prirode” koliko nam je poznato nije bio na javnoj raspravi. Iz crno bijele karte u prilogu zakona u mjerilu 1:25000 ne može se iščitati koje su točno promjene na terenu i jesu li iz granica doista izuzeta samo naselja ili i atraktivne zelene zone koje će se moći naknadno prenamijeniti u prostornim planovima u druge vrste namjene. Osim toga, prema Zakonu o zaštiti okoliša koji je stupio na snagu 02.11.2007. g. ovaj zakon mora ići u proceduru javne rasprave u trajanju od barem 30 dana. Tako je ovom procedurom donošenja zakona prekršen Zakon o zaštiti okoliša1 .

Nacionalni parkovi i parkovi prirode najveća su prirodna vrijednost Republike Hrvatske, koje je Hrvatski Sabor zaštitio donošenjem odgovarajućih zakona u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Stoga Zelena akcija upućuje apel Vladi RH i Hrvatskom Saboru da povuče ovaj zakon iz procedure.

Kontakt: Jagoda Munić, voditeljica program bioraznolikosti, mobitel 098 1795690

1. Članak 140. Tijela javne vlasti obvezna su, u ranoj fazi postupanja kada su sve mogućnosti otvorene, putem javnih obavijesti, oglasa ili drugih odgovarajućih sredstava kao i elektroničkih medija, odnosno na primjeren način, obavijestiti javnost odnosno zainteresiranu javnost o: zaprimljenim zahtjevima nositelja zahvata, operatera i tvrtke; te o nacrtima planova i programa za koje se provodi strateška procjena i o onima za koje se ne provodi strateška procjena; o nacrtima provedbenih propisa i/ili opće-primjenjivih pravno obvezujućih normativnih instrumenata; te o postupcima koji se s tim u svezi provode sukladno ovom Zakonu i posebnim propisima.
Članak 141.(1) Tijela javne vlasti dužna su osigurati pravovremeno i učinkovito sudjelovanje javnosti u postupku izrade zakona i provedbenih propisa te ostalih opće-primjenjivih pravno obvezujućih pravila iz svoje nadležnosti, koji bi mogli imati značajan utjecaj na okoliš, uključujući i postupke izrade njihovih izmjena i dopuna.
(2) Na postupak iz stavka 1. ovoga članka odgovarajuće se primjenjuju odredbe uredbe iz članka 137. stavka 2. ovoga Zakona.
Članak 143.(3) Minimalni rok koji se može odrediti za sudjelovanje javnosti u smislu članka 141. stavka 1. ovoga Zakona i u smislu članka 142. stavka 1. ovoga Zakona je 30 dana.

Documents

Priopćenje povodom smanjenja površine Parka prirode Medvednica

PDF 84.3 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn