hr en
  • change the contrast
  • change the font

Predstavnik Zelenog foruma moderator na najvećoj energetskoj konferenciji EU

Toni vidan1

Dugogodišnji okolišni aktivist Toni Vidan, član Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EGSO), danas je u Bruxelles sudjelovao kao moderator na panelu „Energetska unija: lokalne inicijative u energetskoj tranziciji“.

Panel "Energetska unija: lokalne inicijative u energetskoj tranziciji" se održao u sklopu tradicionalne godišnje konferencije o održivoj energetici koju organizira Europska komisija, ove godine pod geslom „Energija potrošačima!“. Na konferenciji sudjeluje oko 2300 stručnjaka, javnih dužnosnika, aktivista i poduzetnika.

Panel, na kojem su izlagali predstavnici lokalnih uprava iz Velike Britanije, Francuske, Belgije i Nizozemske, organizirala je koalicija pet najvažnijih europskih mreža lokalnih i regionalnih uprava (ICLEI, energycities, EUROCITIES, ClimateAlliance, i CEMR) i imao je za cilj raspraviti načine na koje se lokalnim akterima unutar EU trebaju osigurati primjereni načini učešća u sustavu upravljanja energetskim i klimatskim politikama, a koji se sada uspostavlja u okviru EU projekta Energetska Unija.

Panelisti su iznijeli brojne uspješne primjere aktivnosti njihovih lokalnih uprava, ali su se i složili u ocijeni kako je zakonodavni i tržišni okvir u EU i zemljama članicama još uvijek velikim dijelom podređen korištenju fosilnih goriva i velikim energetskim monopolima, te se tako ograničava brži i bezbolniji prijelaz na obnovljive izvore energije.

Zelena akcija ovim putem želi čestitati općini Pokupsko koja je na ovoj konferenciji ostvarila izvanredan uspjeh i osvojila prvu nagradu u kategoriji javnih uprava iz cijele EU za poduzete napore u prelasku na održivu energetiku.

Podsjećamo, EGSO je jedno od dva glavna savjetodavna tijela Europske Unije (drugo je Odbor Regija).  EGSO okuplja 350 volonterskih predstavnika/ca nevladinih organizacija iz svih zemalja članica okupljenih u tri grupe koje predstavljaju: poslodavce,  zaposlenike, te „druge predstavnike civilnog društva“. EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan, u EGSO-u predstavlja više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske, okupljenih u mrežu Zeleni forum.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.