hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poziv na online panel diskusiju “Menstruacija nije jednokratna - okoliš i zdravlje”

Perioud

Zelena akcija vas poziva na online panel diskusiju “Menstruacija nije jednokratna - okoliš i zdravlje” u petak, 15. 10 u 17.30 h na ZOOM platformi. Panel se održava u sklopu kampanje “Environmenstrual week” (Tjedna okoliša i menstruacije) koja se ove godine provodi od 11. do 17. listopada provodi diljem Europe.

POVEZNICA ZA PRISTUP DISKUSIJI:
https://us02web.zoom.us/j/81430434623

"Environmenstrual week" održava se svakog listopada kako bi se podigla svijest o utjecaju plastike i štetnih kemikalija u jednokratnim menstrualnim proizvodima te istovremeno promovirala alternativa za višekratnu uporabu i bez plastike. Ove godine, fokus je nedostatak posebnih propisa za menstrualne proizvode. Smatramo kako bi svi menstrualni proizvodi (i jednokratni i višekratni) trebali biti regulirani kako bi postali sigurniji, održiviji i pristupačniji za sve osobe s menstruacijom. Također, želimo veću transparentnost o tome što se točno nalazi u proizvodima koje svaki mjesec koristi više od polovice svjetskog stanovništva.

Upravo o tome će biti riječ na panelu, a dublje u temu će nas uputiti govornici s ekspertizama iz područja kemije, reproduktivnog zdravlja i ženskih, odnosno ljudskih prava.

Antonio Dominik iz Zelene akcije će nam dati uvod o nekim svojstvima posebno zabrinjavajućih tvari (karcinogeni, endokrini disruptori, reprotoksične tvari i alergeni) te o tome koje se nalaze u menstrualnim proizvodima te čine veliku štetu okolišu, a neke od njih mogu biti štetne za ljudsko zdravlje.

Dr. sc. Jasenka Grujić, ginekologinja, govorit će o menstruaciji općenito i problemu individualizacije menstrualnih potrepština. Također će nam iz perspektive zaštite zdravlja te iskustva rada kao ginekologinje predstaviti potencijalna rješenja za osobe s menstruacijom.

Marinella Matejčić iz udruge PaRiter će se osvrnuti na nedavno provedeno istraživanje o menstrualnom siromaštvu te panelu doprinijeti aktivističkim iskustvom i perspektivom.

Sudjelovanje je besplatno te nije potrebna prijava

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.